Srbija

Vlada Srbije osudila formiranje Kosovske armije

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici najoštrije osudila odluku Prištine koja vodi ka transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u, kako je navedeno, takozvanu vojsku Kosova.

Iz Beograda je najavljeno i da će Srbija zatražiti održavanje hitne sednice Vijeća sigurnosti UN.

“Ova odluka Prištine izaziva veliku zabrinutost i predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava, a pre svega Rezolucije 1244 SB UN.Ta odluka je u suprotnosti i sa tzv. Ustavom koje su Privremene institucije samouprave u Prištini same pisale i usvojile, što je svojevrstan apsurd i dokaz da Priština, pored međunarodnih sporazuma, ne poštuje ni sopstvene norme”, navedeno je iz Vlade Srbije.

U reagiranju se dodaje da će Vlada Srbije nastaviti da ukazuje svim međunarodnim akterima na potpuno ignorisanje principa međunarodnog prava od strane Prištine.

“Očigledno, još nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, od kada Priština nije apsolutno ništa uradila na njegovoj implementaciji, zatim nizom upada sa dugim cevima na sever Kosova i Metohije i maltretiranja Srba na KiM, a onda dodatno eskaliralo početkom novembra donošenjem odluke o uvođenju taksi prvo od 10 odsto, a onda i od 100 odsto, na proizvode iz Srbije i BiH, čime se direktno i nedvosmisleno krši i CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, stoji u saopćenju.

Ukazuje se da je “čin transformacije Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u tzv. Vojsku Kosova samo najnoviji drastičan pokazatelj koliko su jednostrani potezi Prištine u suprotnosti sa osnovnim vrednostima demokratskih društava”.

“Ovo je takođe i do sada najveća pretnja Prištine regionalnom miru.Vlada Srbije, zajedno sa predsednikom Republike Srbije, kontinuirano prati situaciju u našoj južnoj pokrajini i sve dalje odluke će donositi u konsultacijama i zajedno sa predsednikom Republike.Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir i stabilnost u celom regionu i sve naše aktivnosti biće usmerene na njihovo očuvanje”, stoji u prvom reagiranju zvaničnog Beograda na današnju odluku kosovskog parlamenta da se Kosovske sigurnosne snage (FSK) transformišu u vojsku Kosova i da se formira Ministartvo odbrane Republike Kosovo.

Parlament Republike Kosovo danas je apsolutnom većinom glasao da se Kosovske sigurnosne snage (FSK) transformišu u vojsku Kosova. Usvojenim zakonskim aktom je predviđeno da vojska kosova broji oko pet hiljada aktivnih i tri hiljade u rezervnom sastavu. Budžet Kosova za vojsku će, prema usvojenom zakonun, iznositi oko sto miliona eura.

Povezane vijesti