16 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Vladajuća većina u Skupštini Srbije oštro protiv imena Sandžak

U današnjoj žučnoj raspravi u Skupštini Srbije izmedju poslanika SDA Sandžaka Enisa Imamovića sa Draganom Markovićem Palmom i Đorđem Milićevićem glavna tema bila je regija Sandžak.

Ovu polemiku izazvao je amandman poslaničke grupe “Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka” na prijedlog budžeta za 2021.godinu, u kojem je traženo da se predvide veća sredstva za sva 23 nacionalna savjeta u Republici Srbiji.

Nakon obrazloženja opravdanosti ovog zahtjeva od strane predstavnika manjina, za riječ se javio predsjednik poslaničke grupe SPS-a Milićević, koji je rekao da poslanička grupa manjina krši Ustav, pa je ničim izazvan izrekao niz negativnih riječi na samo pominjanje naziva “Sandžak”, te negirao samo postojanje ove regije, nazivajući je Raška oblast.

Na ovaj njegov nastup reagovao je poslanik iz SDA Sandžaka Enis Imamović, koji je podsjetio Milićevića i sve kolege poslanike da postojanje Sandžaka datira još od Berlinskog kongresa i da je Sandžak postojao, da postoji i da mu niko više ne može oduzeti njegovo postojanje.

“Mi itekako poštujemo Ustav, jer upravo član 182 Ustava garantuje mogućnost osnivanja novih autonomnih pokrajina u Republici Srbiji”, odgovorio je Imamović i dodao su on i poslanici iz Sandžaka najbolji dokaz postojanja Sandžaka.

On je rekao da neće dozvoliti da bilo ko osporava Sandžak kao tačno odredjenu regiju, a pozvao je kolegu Milićevića da pita i ostale poslanike iz Sandžaka, koji podržavaju Vladu zajedno sa njima, da li Sandžak postoji.

“Niko nam neće niti može osporiti da se borimo za svoja prava i da se izborimo da Sandžak postane deo Ustava”, upozorio je on.

Imamović je tokom izlaganja bio izložen i salvi uvredljivih komentara od poslanika iz vladajuće većine, gdje je čak i predsjednik Skupštine Ivica Dačić reagovao i zamolio da prestanu sa takvim načinom ponašanja, što je Imamović prokomentarisao kao “pravom slikom demokratije u parlamentu Srbije na Međunarodni dan ljudskih prava”.

“Jel ovako Srbija odražava svoj stav prema drugim i drugačijima, jel tako što onemogućava manjina da se bore i unapređuju svoj sistem”, zapitao je Imamović.

Odmah nakon što je Imamović završio svoje izlaganje u cilju zaštite integriteta i samog kredibiliteta Sandžaka, za riječ se javio poslanik iz redova Stranke pravde i pomirenja(SPP), Jahja Fehratović, koji je na samom početku rekao da se populizmom ne može doći do bilo kakvog kompromisa.

“Kao što je istina da Sandžak postoji, istina je da postoji i Raška oblast. To u ovom parlamentu nije osporavano”, rekao je između ostalog Fehratović i dodao da je on Novopazarac, Sandžaklija i građanin Republike Srbije.

Fehratović se nakon toga, kritički osvrnuo na lokalne samouprave u Sandžaku, te posebno apostrofirao navodno kašnjenje opštinske administracije Tutina u izgradnji puta Novi Pazar-Tutin, koji se, inače, radi punim intezitetom i za čiju izgradnju upravo najzaslužnija pomenuta opština.

Njegov partijski kolega Samir Tandir je u svom govoru pominjao Bošnjačko nacionalno vijeće(BNV), te zamjerio na tome što je njihovom bivšem vijećniku, a predsjedniku SPP-a Muameru Zukorliću, oduzet mandat vijećnika.

Na ove njegove navode reagovao je Imamović, koji upoznao Tandira da su u tom slučaju primjenjene odredbe Zakona o nacionalnim manjinama, protiv koga je SDA Sandžaka bila  prilikom njegovog usvajanja. I pored toga, podsjetio je on, u potpunosti je ispoštovan i taj zakon, obzirom da se Zukorlić samo na prvoj sjednici novog saziva pojavio, a da nakon toga više ni jednom nije bio prisutan na sjednicama.

U samu raspravu se uključio i poslanik Dragan Marković Palma, koji je, također, negativno govorio o Sandžaku, te osporavao njegovo postojanje.

U svom završnom odgovoru Imamović je rekao da niko poslanicima iz SDA Sandžaka neće određivati šta ce govoriti i kako će brinuti o interesima stanovnika u Sandžaku, te da ova sandžačka stranka nikada neće odustati od svog programa i težnje da u Sandžaku stvore bolje uslove života.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: