Globus Turska

Vojni helikopter “Gokbey” – novi ponos i marka Turskih zračnih snaga

Turska industrija za avijaciju i svemir (TUSAS) predstavila je danas turski vojni helikopter T615 koji je dobio i novo ime “Gokbey“, javila je danas Turska radio i televizija (TRT).

Kako se navodi riječ je o helikopteru koji je 6. septembra uspješno izveo prve letove. Novi helikopter proizveden je vlastitim kapacitetima TUSAS-a i uz podršku turskog Ministarstva odbrane

Tokom uspješnog testnog leta, piloti su izveli i manevre koji taj helikopter svrstavaju u red prestižnih letjelica te vrste u međunarodnim okvirima.

“To je višenamjenski helikopter, koji se može koristiti u vojne i civilne svrhe. Spada u red najboljih na tržištu, posebno zato što ima sposobnost brzih i efikasnih polijetanja, manevara spuštanja na visokim nadmorskim visinama i temperaturama, bez obzira na vremenske uvjete i zahtjevnost konfiguracije terena”, objavio je TRT.

U narednoj fazi novoproizvedeni helikopter treba proći procedure certifikacije i kvalifikacije, a predviđeno je da se najkasnije za dvije godine nađe u upotrebi.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je na Samitu turske odbrambene industrije u Ankari otkrio da će novi turski vojni helikopter opće namjene nositi ime “Gokbey“.

“Ulažemo u budućnost, spremamo se. Odlučno smo da oformimo industrijski ekosistem koji će na jednom prostoru uvezati lanac nauke, isttraživanja, razvoja, dizajna, proizvodnje i usluga. Za nas je veoma važno da, pored sopstvenih potreba ima cilj povećanje izvoza, i da sa tim damo doprinos međunarodnim odnosima “, izjavio je Erdogan.

On je istakao da se Turska, zahvaljujući snazi svoje vojske i odbrambene odindustrije, u regionu i svijetu nalazi među zemljama koje maju šta da kažu.

Ističući da trenutni projekti turske vojne industrije vrijede 60 milijardi dolara Erdogan je naveo da su preduzeti koraci na projektima na moru, poput nosača aviona, amfibija, fregata i podmornica, te podsjetio na bespilotne i ostale letjelice koje su već ušle u vojnu upotrebu.

TUSAS je ranije stavio svoj potpis na velike projekte poput bespilotne letjelice ANKA i helikoptera ATAK.

Radio je i niz projekata za vodeće svjetske kompanije u avioindustriji, kao što su Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Bombardier i Leonardo.

Povezane vijesti