Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Sandžak Srbija

Vučić o inicijativi za specijalni status Sandžaka: Ukoliko bi stvarno ugrozili ustavno-pravni poredak Srbije, riješili bismo to za 24 sata

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da u Sandžaku nema nikakve opasnosti za ustavno-pravni poredak Srbije niti postoji mogućnost da se on ugrozi, a srbijanski nadležni organi bi svaki potencijalni problem u tom i bilo kojem drugom regionu riješili bez ikakvih problema za 24 sata.

“Ukoliko bi stvarno ugrozili ustavno-pravni poredak Srbije, rešili bismo to za 24 sata”, poručio je Vučić na sjednici Skupštine, odgovarajući na pitanje lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, prenosi agencija Fonet.

Vučić je ocjenio da vijećnik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin, koji to pitanje potencira, nema nikakav kapacitet, jer, kako je kazao, građani ne misle kao on, čak ni predsjednici opština u Sandžaku koji su iz njegove partije.

“Ja molim Bošnjake u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, kao i one koji žive u Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši, da ne nasedaju na njegove trikove, rekao je Vučić, konstatujući da Ugljanin svojim istupima ne može nikoga da ugrozi, osim što najveću štetu pravi Bosni i Hercegovini.

On je prethodno, čitajući izvještaj o Kosovu, između ostalog, naveo da je bio sam iznenađen i zaprepašćen ispadom Bosne i Hercegovine na sastanku zvaničnika zemlaja Zapadnog Balkana u Berlinu, te da je reagovao veoma oštro i prekinuo takav sled događaja i takvu diskusiju u Berlinu i da nije bilo nimalo prijatno.

Posebno što je, kako je istakao, za mene vrlo čudna takva reakcija Bosne i Hercegovine, jer to nije zvaničan stav Bosne i Hercegovine.

“Upravo zato sam još začuđeniji pokušajima da u Raškoj oblasti ili Sandžaku, kako god hoćete da nazovete, postoje političari koji bi želeli da izazovu neku vrstu nestabilnosti. Hoću da kažem i Bošnjacima i Srbima da ne moraju da brinu, nikakve stvarne nestabilnosti neće biti”, poručio je srbijanski predsjednika.

– Poređenje Sandžaka i Republike Srpske

On je Inicijativu za specijlani status Sandžaka koju je pokrenulo Bošnjačko nacionalno vijeće usporedio sa zahtjevima bosanskih Srba u entitetu Republika Srpska.

“Zamislite šta vi radite protiv svog bošnjačkog naroda, ako vi hoćete da kažete i mi ćemo da tražimo specijalni status, pa napuštanje vojske i policije. Pa, čekajte, vi imate tri opštine u kojima ste većina, a šta ćete sa 63 opštine u kojima su Srbi većina u Bosni i Hercegovini? To vi pokrećete, ne mi. Da sam to ja pokrenuo, da ponovim, obesili bi me u Briselu, kao što ćute za Tačija, Ramu Haradinaja, Veseljija i sve ostale koje prave veliku Albaniju svakoga dana. E, tako ćute i za ovo”, rekao je Vučić, stoji u izzvještaju koji je objavila Skupština Srbije

Kako je pojasnio to što ćuti i to što uglavnom ćute i ne reaguju (na Inicijativu o specijalnom statusu za Sandžak), da je to zato što nema u tome nikakve opasnosti.

“To se našlo jedan, dvojica političara, neodgovornih, sa stotinak ili nekoliko stotine pristalica i ništa više i ništa drugo, niti šta mogu da ugroze, a vi znate koliko sam oprezan, koliko sam pesimističan, a ne optimističan, ja vam sad kažem – ne mogu ništa pod milim Bogom da urade. Zato, Bošnjaci i Srbi, budite mirni, svi ćete lepo i dobro da živite u Srbiji. Uskoro dolazi autoput do Duge Poljane između Sjenice i Novog Pazara, radimo Novi Pazar – Tutin put, radimo i regionalne vodovode i nemojte da brinete. To je ono što ćemo da napravimo sada”, naglasio je Vučić.

Izvor: Fonet, Danas, Narodna Skupština Republike Srbije 

Foto: predsednik.rs

Povezane vijesti