Aktuelno Srbija Turska

Vučić pozvao Erdogana da uskoro posjeti Srbiju

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan su, u večerašnjem dugom i sadržajnom telefonskom razgovoru, još jednom naglasili svoju čvrstu opredjeljenost da zajedničkim snagama obogaćuju odnose dviju zemalja, koji su već na visokom nivou, kako politički, tako i ekonomski.

Kako je večeras saopćila Služba za saradnju sa medijima Predsjednika Srbije, Vučić i Erdogan su izrazili uvjerenje da će kroz rad Visokog savjeta za saradnju, kao i na druge načine, nastaviti da još snažnije i odlučnije unaprjeđuju sveukupne odnose i saradnju u svim oblastima.

“Vučić je zato pozvao predsednika Erdogana da uskoro posjeti Srbiju, kako bi bila održana Druga sednica Visokog saveta za saradnju i bili dogovoreni novi elementi političke i ekonomske saradnje dveju zemalja”, navedeno je u saopštenju iz Kabineta Predsjendika Srbije.

Vučić je rekao da je podrška predsjednika Erdogana turskim investicijama u Srbiji od najvećeg značaja za snaženje ekonomije i bolji životni standard građana. On je zahvalio na novim investicijama kompanija iz Turske, rekavši da turski investitori u velikom broju žele da ih obojicu ugoste prilikom zvanične posjete predsednika Erdogana Srbiji, kao i da tom prilikom mogu da otvore i nove pogone.

Vučić je, kako se navodi, takođe, zahvalio predsjedniku Erdoganu na Zakonu o izvozu junetine iz Srbije u Tursku, koji je od neprocjenjivog značaja za srbijansku poljoprivredu. On je još jednom zahvalio za podršku izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, jer je bolje infrastrukturno povezivanje Srbije i BiH ujedno i podrška miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Predsednik Vučić je još jednom istakao koliko je bila značajna poseta predsednika Erdogana Srbiji 2017. godine, naglasivši da bi tokom ovogodišnje posete zajednički obeležili i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naših dveju zemalja”, stoji u saopštenju.

– Trgovinska razmjena između Turske i Srbije u 2018. godini premašila milijardu eura

Kako se dalje navodi predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je istakao da je veoma srećan što je trgovinska razmjena između Turske i Srbije u 2018. godini prvi put premašila milijardu eura i da očekuje da ta razmjena bude još veća, posebno poslije usvajanja Zakona o slobodnoj trgovini sa Srbijom u turskom parlamentu.

“Podržavamo politiku mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, koju vode Srbija i predsjednik Vučić. Turska će učiniti sve, ne samo da održi, već i da unaprijedi izuzetno prijateljske odnose sa Srbijom”, rekao je Erdogan.

Ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic ranije je najavio da će Erdogan posjetiti Srbiju u junu ove godine.

Turski predsjednik je posljednji put u zvaničnoj posjeti Srbiji boravio u oktobru 2017. godine kada je drugog dana posjete, kao prvi predsjednik Republike Turske, zvanično boravio u Novom Pazaru i Sandžaku.

Povezane vijesti