Aktuelno Sandžak Srbija

Vučić preko Erdogana nudio Ugljaninu ulazak u Vladu Srbije (VIDEO)

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je izjavio da su mu Aleksandar Vučić i pojedini njegovi ministri preko predsjednika Erdogana, tokom njegove posjete Srbiji prošle sedmice, nudili ulazak SDA Sandžaka u Vladu Srbije.

VUČIĆ NUDI ULAZAK SDA U VLADU – OVO JE NAŠ ODGOVOR!

Vučić i pojedini njegovi ministri su preko predsjednika Erdoana ponudili ulazak SDA u Vladu. "Samo neka Ugljanin dođe, šta god hoće neka kaže i traži…". Odgovor Bošnjaka na to je:NIJEDNU STAVKU IZ PRETHODNOG UGOVORA NISU ISPOŠTOVALI! A NAŠ UVJET I MINIMUM JE PLATFORMA O SPECIJALNOM STATUSU I RAZGOVOR O NJOJ.

Gepostet von Sandžak naša kuća am Freitag, 11. Oktober 2019

“Pazi drskosti, našoj predsjednici Vijeća, odnosno Erdoganu rekao taj Vučić i njegovi ljubimci iz Sandžaka, da oni meni nude, i šta god budem htio, da uđem u Vladu. Sa njima sam imao ugovor i ni jednu stavku nisu ispoštovali. Ovo je minimum”, rekao je Ugljanin pokazujući na Platformu za rešenje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak.

Ugljanin je tokom serije seminara “Sandžak, naše pravo na slobodu” koje SDA Sandžaka organizuje u sandžačkim mjestima istakao da se niko ne slaže sa postojećim stanjem u Sandžaku ali i da je samo SDA Sandžaka u ime Bošnjaka punudila rješenje.

“Hoćemo rješenje,kako rješenje, dobili ste. Pa ima još Bošnjaka, niste vi sami, ima još političkih stranaka. Neka ponude rješenje pa ćemo se mi lahko složit čije je rješenje najbolje”, poručio je Ugljanin ukazujući da je Platforme o specijalnom statusu Sandžaka precizno i sveobuhvatno urađena i u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom.

“Ukoliko neko ima bolje rješenje od ove Platforme, neka ga ponudi”, podvukao je.

Podsjećamo da je SDA Sandžaka, uoči posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoana Republici Srbiji, pozdravila tu posjetu zbog kako je saopšteno cilja da uspostavi saradnju i komunikaciju između država i naroda na Balkanu.

“Uspostavljanje dobrih međudržavnih odnosa između Republike Srbije i Republike Turske u interesu je bošnjačkog naroda Sandžaka, jer može pozitivno uticati na kvalitet života u sandžačkim opštinama”, navedeno je iz SDA Sandžaka.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin nije prisustvovati protokolarnim aktivnostima u Beogradu zbog toga što ije, kako je istaknuto, organizovao srpski predsjednik Vučić, zbog loših iskustava sa srpskom Vladom i državnim protokolom i njhovog neprijateljskog odnosa prema legitimno izabranim predstavnicima Bošnjaka Sandžaka.

Tokom drugog dana posjete Beogradu sa Erdoganom su se, uz prisustvo turskog ambasadora u Beogradu Tanju Bilgicem, susreo potpredsjednik ministar srbijanske vlade Rasim Ljajić. Erdogan je na zajendičkom sastanku razgovarao sa predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasminom Curić i predsjendicima opština Novi Pazar, Sjenica i Tutin.

Povezane vijesti