Aktuelno Crna Gora Globus Politika Regija Srbija Turska

Vučićev i Đukanovićev saradnik-Muhammed Dahlan na crvenoj potjernici Republike Turske

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu izjavio je da će Palestinac Muhammed Dahlan biti na crvenoj potjernci Republike Turske.  Nagrada za informaciju koja bi omogućila hapšenje Dahlana iznosiće 635.000 eura, a turski utjecajni list “Hurriyet”, uz navode da je “Princ tame” i “Plaćeni ubica Srednjeg istoka”, je objavio da je Dahlan povezan sa gotovo svim mračnim operacijama na Bliskom i Srednjem istoku, uključujući i Tursku.

Tvrdi se da on stoji iza kulisa trovanja palestinskog lider Arafata 2004. Spominje se u vezi državnog udara u Egiptu, blokade Katara i krvavog napada u Jemenu, prenose printani i elektronski mediji u Turskoj.

Dahlan se, kako je objavljeno, dovodi u vezi s pokušajem državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine i da je pružao finansijsku podršku terorističkoj organizaciji FETO. Takođe se zna da je umiješao prste u vezi ubistva saudijskog novinara Džemala Kasogija.

Mohammed Dahlan je na crvenoj listi traženih i zbog angažovanja da je kao vlasnik jedne egipatske tv stanice prošlog mjeseca omogućio emitovanje intrevjua sa Fetullahom Gulenom koji je povezan sa pokušajem vojnog udara 15. jula 2016. godine.

“Uz nagradu od 4 miliona lira (635 hiljada eura) za informacije koje bi omogućile hapšenje ime Muhammeda Dahlana biće stavljeno na listu terorista crvene kategorije Ministarstva unutrašnjih poslova Turske”, objavili su u subotu turski mediji.

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, koji je Hurriyetu dao ekskluzivnu izjavu, rekao je:

“Mi radimo na Dahlanu i to je na crvenoj listi”.

TV stanica CNN Turk je objavila sadržaj pod naslovom “Ime mraka: Muhammed Dahlan”.

https://www.cnnturk.com/39b27446-c813-4d78-a5b4-8da701a45a9c

Turska radio-televizija (TRT) i Anadolu Agency (AA) podsjećaju da je Mohammed Dahlan 2011. godine pobjegao sa Zapadne obale i nastanio se u Abu Dabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) gdje je dobio politički azil.

Ilustracija koju je objavila državna “TRT Haber”

Prema tvrdnjama u turskim medijima od 1987. do 1993. godine Dahlan je kao azilant boravio u raznim zemljama i uspostavio saradnju sa CIA, MOSSAD, te tajnim službama Jordana, Saudijske Arabije i zemalja Zapadne Evrope, a pojavili su se i njegovi tajni sporazumi s Izraelom.

“Dahlan je postavljen za savjetnika prijestolonasljednika Mohameda bin Zayeda Al Nahyana u Abu Dabiju. Dahlan, koji takođe djeluje kao posrednik između Crne Gore i Srbije i administracije Abu Dabija, igrao je ulogu u prebacivanju milionskih investicija u balkanske zemlje”, podsjećaju turski mediji.

Dahlan je, kako je objavljeno u udarnim termnina, takođe navodno bilo ime za komunikacije između administracije Abu Dabija i milicija u regionu tokom sukoba u Libiji, u koju je UAE aktivno bili umiješani.

Podgoričke Vijesti, uz podsjećanje da je Dahlan i crnogorski državljanin navode da je objava da Ankara nudi nagradu za informacije o Dahlanu uslijedila tri nedjelje pošto je on razmijenio optužbe sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom.

– Agent Izraela sa državljanstvom Srbije i Crne Gore

“U intervjuu za Al Džaziru, Čavušoglu je krajem oktobra optužio UAE da skrivaju “teroristu Mohamada Dahlana” i dodao da je Palestinac pobjegao u tu zemlju ‘jer je agent Izraela’. Turski ministar je optužio UAE i da pokušavaju da zamijene Abasa sa Dahlanom”, objavile su Vijesti..

Dalje se ukazuje da je Dahlan (58) žestoko uzvratio u intervjuu za saudijsku televiziju, optuživši Erdogana da podržava “terorističke grupe” u Siriji, da je ukrao zlato iz libijske centralne banke i da se postavlja kao vladar nad vjernicima u arapskom svijetu.

Palestinski sud je 2016. u odsustvu osudio Dahlana na tri godine zatvora zbog korupcije i naložio mu da plati 16 miliona dolara, navode njegovi advokati.

Dahlan je bio načelnik unutrašnje bezbjednosti u pojasu Gaze, ali je izgubio podršku pošto je ekstremistički Hamas nadjačao njegove snage 2007. godine, što je za posljedicu imalo protjerivanje Fataha s te teritorije.

Balkanska istaživačka mreža BIRN je još 2015. godine je objavila da su Muhamed Dahlan, jedan od najmoćnijih Palestinaca i vođa palestinske opozicije, njegova porodica i pet saradnika postali srbijanski državljani. Dahlan i njegova supruga su, prema tim navodima postali državljani Crne Gore još 2010. godine.

Aleksandr Vučić, Muhammed Dahlan i Milo Đukanović u Vučićevoj kući (FOTO: Inlightpress)

Muhammed Dahlan je u više navrata posjećivao Beograd i Podgoricu i zvanično, uz priustvo medija, sastajao se sa srbijanskim i crnogorskim zvaničnicima, posebno Aleksandrom Vučićem i Milom Đukanovićem.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je krajem oktobra 2019. godine obavjestilo javnost da su “apsolutno netačne tvrdnje predstavnice Saveza za Srbiju Marinike Tepić da se Mohamed Dahlan nalazi na potjernici Interpola”.

Izvor: Vijesti, BIRN, Kurir, CNN Turk, Hurriyet, TRT, AA

Foto: Fonet/Kurir, Hurriyet, TRT

Povezane vijesti