Aktuelno Crna Gora Srbija

Vulin: Srpska uniforma toliko strašna u Crnoj Gori

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je i u Crnoj Gori “srpska uniforma, izgleda, pretnja, i srpska uniforma ne sme da se vidi”.

“Nisam siguran da neka druga vojska u Crnu Goru ne bi mogla da uđe u uniformama, da ne bi mogla da se pojavi ovde, ali izgleda, kad je srpska, onda je ona problem i sve što je srpsko uvek je problem”, rekao je Vulin predvodeći delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja je danas položila vijenac i prisustvovala pomenu u Rovcima kod Kolašina u Crnoj Gori kod spomenika Pavlu Bulatoviću, saveznom ministru odbrane SR Jugoslavije, koji je ubijen prije 20 godina u atentatu u Beogradu.

Foto: Ministartvo odbrane R. Srbije

Vulin je istakao da su preko ambasadora Srbije crnogorske vlasti rekle da će biti onako kako su tražili, a onda su u večernjim satima pozvali da mu kažu “da sve može, ali da baš uniforma ne može”.

“I na pitanje našeg ambasadora zašto, dali su odgovor da tako kaže Ministarstvo kulture. Evo, drago mi je da smo saznali zašta služi Ministarstvo kulture u Crnoj Gori i saznali smo da je, izgleda, sve što je srpsko ovde problem – da zabranjuje srpsku uniformu.Nadali su se da zbog toga delegacija neće doći, da će odustati od puta, da su se ponadali da na današnji dan ministar odbrane Srbije, sa delegacijom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, neće biti na ovom mestu. A samo da znate, ovde se nalaze i general Milovanović, pukovnik Mimović, pukovnik Ranković i pukovnik Zogović i možete ih obući kako hoćete, to su srpski generali i srpski pukovnici, to su srpski oficiri. Tako da, ako je bilo do toga da ne dođemo, mi smo došli i doći ćemo uvek da budemo sa svojim narodom”, poručio je Vulin.

Foto: Ministartvo odbrane R. Srbije

Vulin je ranije danas, sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, prisustvovao liturgiji u manastiru Kostrikovača u Rovcima kod Kolašina (Crna Gora), povodom 20 godina od atentata na saveznog ministra odbrane SR Jugoslavije Pavla Bulatovića.

Liturgiju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a prisustvovali članovi porodice Pavla Bulatovića, poslanici Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije Crne Gore i brojni građani

– Zna se kad je moguća posjeta u uniformi

Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je izjavio da se vojne uniforme koriste samo prilikom posjete stranih delegacija spomenicima od državnog značaja.

Na navode nekih medija da delegaciji Srbije koju je predvodio Vulin nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru Darmanović je kazao da je delegaciji Srbije dozvoljeno da dođe u Crnu Goru zbog posjete koja nije državna.

On je rekao novinarima da je Ministarstvo kulture propisalo način na koji se koriste vojne uniforme.

One se, kako je objasnio, koriste samo prilikom posjetama spomenicima od državnog značaja, a grob nekadašnjeg ministra odbrane Savezne Republike Jugoslavije, Pavla Bulatovića, nije spomenik od državnog značaja, odnosno nije upisan na tu listu.

“Samim tim korišćenje vojne uniforme nije opcija koja se razmatra i to je jasno saopšteno”, rekao je Darmanović, prenosi RTCG.

Kako je naveo, odgovorili su shodno propisima i to može da potvrdi Ambasada Srbije.

“Nijesmo pravili problem za posjetu o čijim motivima je najbolje sami da cijenite”, dodao je Darmanović.

RTCG je objavila zakosnke uslove za nošenje strane vojne uniforme u Crnoj Gori:

Član 204

Za vrijeme boravka u Crnoj Gori stranac se može kretati u stranoj vojnoj uniformi, ako:

1) boravi kao član diplomatsko-konzularnog predstavništva strane države ili druge strane misije koja u Crnoj Gori ima diplomatski status u svojstvu vojnog predstavnika, dok misija traje;

2) je član strane vojne misije ili strane vojne delegacije za vrijeme službene posjete;

3) se nalazi na školovanju u vojnoj školi;

4) je član strane vojne misije ili strane vojne delegacije, sa diplomatskom ili službenom putnom ispravom, za vrijeme prelaska preko teritorije Crne Gore;

5) učestvuje u vojnoj vježbi i obuci.

Na osnovu Zakona jasno je da srpska delegacija nije mogla doći u Crnu Goru u vojnim uniformama jer nije riječ o zvaničnoj državnoj posjeti.

Izvor: Ministartvo odbrane R. Srbije, RTCG

 

Povezane vijesti