Aktuelno Kultura Muzika Novi Pazar

World Music Fest Zeman je festival muzike svijeta u Novom Pazaru

U Gradskom parku, pod otvorenim nebom, u Novog Pazaru, od 15. do 17. avgusta 2019. godine održaće se World Music Fest Zeman. Ovo je je jedan od namlađih festivala u regionu, rodivši se tek prošle godine (2018). Ove godine donosi čulno sinergičan sadržaj – četiri koncerta, tri interaktivne radionice, kao i takmičenje ”Glas Zemana” koje će se održati posljednji dan Festivala, najavili su organizatori.

Tokom trodnevnog muzičkog festivala koncerte će na novopazarskom Bedemu održati Damir Imamović & Vasil Hadžimanov (BiH/SRB), 15. avgust 20:15 – Gradski Park; Sentido (SLO), 16. avgust 20:15 – Gradski Park; Mavi Siyah (TUR) – From Andalusia to Anatolia ,16. avgust 22:00 – Gradski Park; ”Glas Zemana” – Takmičenje u pjevanju Balkanske muzik 17. avgust 20:15 – Gradski Park; Zvezdana Novaković & Roya Quartet (SLO/HR/POL), 17. avgust 22:00 – Gradski Park.

U takmičarskom dijelu će nastupiti finalisti ”Glasa Zemana”: Adelita Kadić (Sarajevo), Anida Isanović (Sarajevo), Biljana Đurđević (Jagodina), Iva Nikolić (Novi Pazar), Julija Đorđević (Skopje), Marko Manojlović (Pirot), Marta Kolega (Zagreb), Mila Smiljković (Niš), Nevena Čiplak(Beograd), Nikolina Kovačević (Beograd), Olga Marković (Vrnjačka Banja), Pavle Joksimović (Kosjerić) i Slađa Zubčević (Sarajevo).

– Radionice festivala

Radionice su edukativni program festivala koje će se održavati u prostorijama Kulturnog centra Novi Pazar. Sve radionice su besplatne.

SevdahLab Damira Imamovića je obrazovni projekat započet 2010. godine, putujući “laboratorij sevdaha” posvećen istoriji i estetici ovoga žanra, gdje u formi interaktivnih predavanja i radionica Damir Imamović objedinjuje istraživačku i muzičku stranu svoga djelovanja.

Ilahija i njen istorijski razvoj – predavanje je Antonija Tota o istoriji i razvoju duhovne islamske muzike, ilahije i kaside, te oblicima njenog izvođenja u današnjem vremenu.

Just Listen! je radionica improvizacije meksičkog kontrabasiste Daniela Morea koja će se održavati tokom tri dana festivala i biće krunisana koncertom polaznika radionice.

Ideja festivala je da okupi umjetnike iz različitih dijelova svijeta koji će se svojom umjetnošću predstaviti domaćoj publici. Festival se sastoji od koncerata umjetnika World Music scene, raznih muzičkih radionica i predavanja te takmičenja pjevača u izvođenju muzike Balkana.

Na prvom izdanju festivala su nastupili sastavi iz Srbije i BiH a na ”Glasu Zemana”, takmičarskom dijelu festivala su nastupili pjevači iz Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

“Novi Pazar kao grad sa bogatom historijom i multietničkim stanovništvom je idealno tlo za održavanje festivala ove vrste te nam je cilj postaviti ga u centar evropskih i svjetskih muzičkih dešavanja”, najavljeno je na zvaničnom sajtu https://www.zemanfest.com.

Povezane vijesti