19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Za Pazarsku plažu još 221 hiljadu eura

Za Uređenje i zaštita turističko, sportskog rekreativnog kompleksa “Vitkoviće” na jezeru Gazivode, poznatiji kao “Pazarska plaža”, Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta Novi Pazar je 25. oktobra ove godine donijelo odluku o dodjeli ugovora firmi “A.D. Ukras visokogradnja mermeri i graniti Novi Pazar”.

Kako je navedeno u tenderskog dokumentaciji objavljenoj na sajtu javnih nabavki vrijednost tog ugovora (sa PDV) iznosi 25.939.440 dinara ili 221.137,59 eura po srednjem kursu NBS-a.

Pomuda A.D. Ukras na ovoj javnoj nabvci je bila jedina, a kriterijum za dodjelu ugovora je na bio na osnovu cijene.

Članovi komisije za javnu nabavku Enes Bučan, Senija Balkan i Ragip Rahić, rok za podnošenje je bio 24. oktobara, a procjenjena vrijednost 22.487.500 dinara.

Kako je navedeno u opisu javne nabavke ovaj posao se odnosi na izradu priobalja Pazarske plaže u Ribarićima i obuhvat pripremne, zemljane i betosnek i armirano betonske radove.

To podrazumjeva, kako je opisano, obilježavanje temena, potrebna snimanja na terenu i drugi geodetski radovi. Obračun je po kvadratnom metru i ukupne površine 15.000

Zemljani radovi predviđaju nivelaciju i izradu završne podloge kosine-obale od drobine i peskovito-šljunkovitog materijala sa rasturanjem sa davanjem poprečnih i podužnih padova tačnosti +- 10 cm. Obračun je po kubnom metru za ukupno 940 kubnih metara

U betonerske radove je planirana izrada armiranobetonske kosine oblika stepeništa (tribina) MB- 30,vodonepropusnim betonom dimenzija gazišta prema padini oko 0.90/0.40 m i 2.2/0.4 metra debljina armirano betonske ploce kosine.15 centimetara u svemu prema grafičkom prilogu. U obračun ulazi potreban rad, oplata i materijal i armatura. Obračun je po kubnom metru ugrađenog betona za predviđenu količinu od 170 kubika.

Betoniranje armiranobetonskih temelja dimenzija 300×0,5×0,5 MB – 30, kao i etoniranje armiranobetonske ploče d=10cm MB- 30,Vodoneprpusnim betonom, lijeeve i desne strane plaze koje će sluziti kao plaže za djecu. U obračun ulazi potreban rad, oplata i materijal i armatura. Obračun je po kubnom metru ugrađenog betona za količinu 75 i 89 kubika.

Također, ovim tenderom je predviđena i nabavka i ugradnja plutajućih prenosivih dokova od plastike površine 2.410 kvadratnih metara Elementi za ugradnju moraju imati mogućnost konfiguracije po želji (dodavanje komada dokova, promjena rasporeda). Obračun je po kvadratnom mteru montiranog doka.

Ponuđač je ivim tenderom, kako stoji, imao dodatne uslove. Između ostalog da je za prethodne 3 godine ostvario ukupan prihod u iznosu od najmanje 30 milion dinara, da je u istom periodu izveo iste ili slične građevinske radove u vrijednosti od najmanje 30 miliona dinara bez PDV-a, da ima tehnički kapacitet, najmanje 3 kamiona (kipera) nosivosti preko 20 tona, 2 mašine kombinirke i 2 bagera težine minimum 20 tona, da ima najmanje 8 zaposlenih radnika u stalnom radnom odnosu ili po bilo kojem drugom pravnom osnouv od kojih je 1 diplomirani građevinski inženjer sa licencom 410 ili 412.

Na lijevoj obali jezera Gazivode u toku je treća faza uređenja i izgradnje turističkog naselja i “Pazarske plaže”. Taj projekat je ocjenjen kao “kapitalan za sve”.

Ušlo se u završnu fazu uređenja turističkog sportsko-rekreativnog kompleksa u naselju Vitkoviće na jezeru Gazivode, području koje obuhvata teritoriju Grada Novog Pazara, prema granici s Kosovom.

U trećoj fazi planirani su radovi na raščišćavanju desnog dijela plaže i očuvanje tog prostora od divlje gradnje, produžetak ribarske staze, uređenje dječije plaže, kao i nabavka bova kojim će biti ograničen dio jezera koji pripada plaži i koji će biti zaštićen od čamaca i drugih plovila. Osim toga, planirani su i radovi na ozelenjivanju plaže, postavljanje ograde, asfaltiranje pristupnog puta od magistrale prema plaži, ukupne dužine oko 100m. Plaža će biti pokrivena video nadzorom a imat će i besplatan internet, igralište za djecu, teren za odbojku, košarku i fudbal te pokretne tezge za prodaju hrane i pića.

Projekat izgradnje Pazarske plaže i turistički centar finansiraju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Grad Novi Pazar koji je sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka SEDA nosilac projekta, partneri na projektu su Sportski Savez Novog Pazara, Kancelarija za mlade Novog Pazara, Gradska Organizacija sportskih ribolovaca Novi Pazar, Kajakaški Klub Stari grad, Odred Izviđača Sandžak i Turistička Organizacija Novog Pazara.

Od planirnih skoro 74 miliona dinara do sada je za “pazarsko more” prema zvaničnim podacima potrošeno oko 38 miliona dinara ili više od 324 hiljade eura.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: