Aktuelno Crna Gora Globus Srbija Turska

Zahvalnost Turskoj zbog kontrole migratornih kretanja

Sa osnovnom temom migracija u Istanbulu se održava 6. ministarska konferencija Budimpeštanskog procesa. Na skupu učestvuju i ministri unutrašnjih poslova zemalja regije.  Turska za zbrinjavanje izbjeglica potrošila više od 37 milijardi dolara.

U obraćanju na tom skupu predsjednik Republike Turske Recep tayyip Erdoga ukazao da izgradnja visokih zidova s bodljikavom žicom nije rješenje da se spriječe ilegalne migracije.

Erdogan je predočio podatak da širom svijeta postoji oko 260 miliona migranata, preko 68 miliona raseljenih osoba i više od 25 miliona izbjeglica.

Istakao je da je Turska potrošila više od 37 milijardi dolara vlastitih nacionalnih resursa za zbrinjavanje izbjeglica.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Sulejman Sojlu, saopštio je, otvarajući konferenciju, da Evropa treba da preduzme mjere u borbi protiv rasizma i diskriminacije i treba da usvoji moto „jedinstvo u različitosti“ u rješavanju pitanja migracija.

– U Srbiji trenutno oko 4000 migranata

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas u Istanbulu da je od početka migrantske krize do danas na teritoriji Republike Srbije registrovano više od milion migranata, a naša Srbija je, kako je istakao, reagovala odgovorno trudeći se da očuva bezbjednost naših građana, a ujedno poštujući osnovna lјudska prava migranata.

„U ovom trenutku je oko 4.000 migranata smešteno u 14 stalnih ili privremenih prihvatnih centara u Republici Srbiji. Kontinuirano radimo na unapređenju i jačanju sistema upravlјanja migracijama i sistema azila, kako u normativnom, tako i operativnom smislu. U cilјu unapređenja ove oblasti, usvojili smo novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli, a oblast migracija regulisana je i Zakonom o upravlјanju migracijama“, istakao je ministar Stefanović.

On je istakao da se ne sme zanemariti ni činjenica da je od trenutka izbijanja migrantske krize povećano krijumčarenje i trgovina lјudima.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije intenzivno radi na otkrivanju kriminalnih grupa u cilјu njihovog najstrožijeg sankcionisanja. Dobro organizovanim akcijama srpske policije u 2018. godini uspeli smo da sprečimo 162 učinioca da izvrše krivično delo krijumčarenje lјudi. Takođe, pojačanim nadzorom državnih granica, tokom 2018. godine u pokušaju nezakonitog prelaska granice sprečene su 7.032 osobe, dok je od početka ove godine do danas u tim namerama zaustavlјeno više od 1.000 migranata“, rekao je Stefanović.

Stefanović zahvalio se Republici Turskoj, domaćinu konferencije Budimpeštanskog procesa, na svemu što je do sada učinila u kontroli migratornih kretanja.

„Verujem da smo svi svesni napora koje Turska ulaže u ovom procesu i brige o četiri miliona migranata koji se nalaze na njihovoj teritoriji. Posvećenost Republike Turske je svima nama koji se nalazimo na migratornoj ruti ka zemlјama Evrope značajno smanjila priliv migranata i ujedno olakšala rad na kontroli ilegalnih migracija“, istakao je ministar Stefanović.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je na konferenciji Budimpešta procesa poručio da su migracije jedan od najvećih globalnih bezbjednosnih izazova koji je pokazao jasnu potrebu za ujedinjenim odgovorom, zasnovanom na povjerenju, partnerstvu i većoj saradnji.

„Migracije su zajednička odgovornost svih država – svi moramo da radimo zajedno. Upravo zato, današnje učešće na ovom skupu jeste potvrda naše opredijeljenosti da dalje unapređujemo saradnju među zemljama porijekla, tranzita i krajnjeg odredišta“ – kazao je ministar Nuhodžić na konferenciji „Partnerstvo za migracije zemalja puteva svile“, na kojoj učestvuju predstavnici više od 50 zemalja iz Evrope, Bliskog istoka i Azije.

Nuhodžić je, obraćajući se učesnicima, naglasio da je potrebno dodatno unaprijediti koordinaciju i saradnju na polju borbe protiv ilegalnih migracija i suzbijanja krijumčarskih mreža.

Govoreći o saradnji sa partnerskim službama regiona i Evrope, ministar Nuhožić je istakao da Crna Gora ostvaruje intenzivnu regionalnu i međunarodnu policijsku saradnju, kao i saradnju sa agencijama EU, kroz razmjenu iskustava i najboljih praksi.

Ministarska konferencija u okviru Budimpešta procesa je međuregionalni foruma o migracijama.

Budimpeštanski proces je forum koji od 1993. godine okuplja više od 50 država i brojne međunarodne organizacije s ciljem razvoja sveobuhvatnog i održivog sistema reguliranja migracija.

Povezane vijesti