Aktuelno Društvo Novi Pazar

Zajednički Novi Pazar – Arhitektura Grada za građane: Dva lica iste bahatosti, Rek’o Rasim: Nova “Pečurka” imaće više zelenila i biće ljepša

Na društvenim mrežama, među građanima, ali i od strane stručne javnosti Novog Pazara već nekoliko dana traju kritike i rasprave zbog seče stabala i početka radova na popločavanju  javnog prostora sa zelenim površinama u užem centru grada. Za taj posao će iz gradskog budžeta biti izdvojeno oko 21,1 milion dinara ili skoro 180.000 eura. Granitom će biti popločano oko 1.500 kvadratnih metara prostora. Šira javnost o tim radovima nije bila upoznata, a gradske vlasti su dan prije početka radova obustavile javni tender za taj posao.

Iz Gradske uprave i Kabineta gradonačelnika Novog Pazara još nisu pristigli zvanični odgovori na upite redakcije SNewsa u vezi ovog slučaja, između ostalih i oni koja se tiču zakonitosti ovog postupka, seče stabala i procedure javne nabavke. Takođe je zatraženo da se saopšti ime autora ovog projekta.

Na FB profilu “Rasim Ljajić” je, uz objavu fotografija iz projekta-plana uređenja platoa kod solitera Kula i okruženja, odskora “Plato Srđan Aleksić”, reagovano s porukom:

“Nova ‘Pečurka’ imaće više zelenila i biće ljepša. Naša misija je da unapređujemo svoj grad i mi smo tome posvećeni svakodnevno”, stoji u poruci koju je, navodeći da se radi o zvaničnoj stranici Rasima Ljajića (zvaničnika srbijanske Vlade), objavio portal blizak lideru Stranke pravde i pomirenja (SPP) i bivšem sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću.

Objava na fb profilu “Rasim Ljajić”, izvod iz projekta-plana uređenja platoa kod solitera Kula i okruženja, odskora “Plato Srđan Aleksić”

Izvor iz GU Novi Pazar je za SNews nezvanično potvrdio kako je, bez obzira na zakonske uslove, da je “Rasim rek’o da se počne sa radovima, a nalog za taj posao je izdao gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac”.

– Možda se može pretvoriti u platformu za spontanu demokratsku organizaciju

FB grupa “Zajednički Novi Pazar – Arhitektura Grada za građane” uz ocjenu da se javni prostor Novog Pazara u posljednjih deset godina promijenio na bolje (trgovi, park, šetališta…), grad je na putu da postane (ako već nije) grad za građaane, te da je arhitektonska struka u Novom Pazaru, u istom periodu, počela da jača.

Objava na fb stranici “Zajednički Novi Pazar – Arhitektura Grada za građane”

“Grad ima više arhitekata nego što ih je ikada imao u bilo kojoj fazi svoje historije. Ova stranica je namijenjena građanima i arhitektima Novog Pazara, kao forum za neformalni susret i razmjenu ideja i mišljenja. Možda se ona može pretvoriti i u platformu za spontanu demokratsku organizaciju po arhitektonskim i životnim pitanjima koji su građanima Novog Pazara važni”, poručuje se u jednoj od prvih objava i naglašava da, ova stranica je, takođe, reakcija, na skorašnje događaje – prostorne intervencije koje su “degradirale arhitekturu Novog Pazara, i kao struku i kao prostorni kvalitet”.

Objava na fb profilu “Rasim Ljajić”, izvod iz projekta-plana uređenja platoa kod solitera Kula i okruženja, odskora “Plato Srđan Aleksić”

“Prva je skandalozno rušenje Arap Džamije, bez odgovarajuće prethodne stručne obrade. Džamija se nije smjela srušiti bez angažovanja tima vrhunskih stručnjaka za zaštitu nasliješa (“inžinjer gradjevine” nije odgovarajući profil za odlučivanje o sudbini nacionalnog spomenika kalibra Arap džamije, osim kada je u pitanju njeno konstruktivno učvršćivanje). Rekonstrukcija “metoda” koju je inžinjerski tim koji je tretirao Arap džamiju “primjenio” je metoda koja se primjenjuje na spomenicima isključivo poslije ratnih uništenja ili prirodnih nepogoda, dakle, kada nema druge pomoći. Džamija je osposobljena za klanjanje namaza ali je to osposobljivanje plaćeno brisanjem dokaza o njenom dugom postojanju – jednim od najljepsih dokaza o dugom klanjanju namaza na ovim prostorima”, konstatira se o ocjeni.

Radovi na nekadašnjoj Arap džamiji u centru Novog Pazara

– Više poniženi građani ili arhitekti?

Druga je, kako se ukazuje “zapanjujuće rušenje” trga ispred solitera Kula (nedavno nazvanog “Trg Srdjana Aleksića”), koje je uključilo “sječu buketa breza” starih skoro četrdeset godina.

“Ovaj prostor, koji čini cjelinu sa kultnom Pečurkom, je druga vrsta nasliđea i identiteta Novog Pazara, njegovo moderno nasliješe. Ne zna se da li su ovim činom više poniženi građani ili arhitekti ovog grada. Građani jer ih niko nije pitao, da li žele da se ovaj epicentar grada mijenja, naročito uništavanjem zelenila koje je u centru već bilo oskudno. Arhitekti jer ih niko nije pozvao da doprinesu idejama na arhitektonskom konkursu, što je normalna praksa u gradovima kada se radi o sudbini ključnih centralnih prostora”, zaključuju arhiteki Novog Pazara preko društvenih mreža.

Objava na fb stranici “Zajednički Novi Pazar – Arhitektura Grada za građane”

Ukazuju i da se, kako se navodi, na kraju ove intervencije, mogu lahko povezati sa raznim politikama ali da to nije cilj ove stranice.

“To nije cilj ove stranice. Svaka politika koja unaprjeđuje grad, kao arhitektonski prostor i javni prostor je dobrodošla da prostorno djeluje. Svaka politika koja degradira grad, ponižava građane i struku, treba da se pozove na odgovornost, da bi promijenila način djelovanja. Nije ni najmanje važno koje je ime i naziv takve politike”, poručuju.

Granitom će biti prekrivena i zelena površina kod bivše robne kuće “Beograd”

– Uklanjaju se terase, tender obustavljen, firma Ukras pregovoračkim postupkom dobila posao vrijedan skoro 180 hiljada eura

Direktor JP “Zavod za urbanizam” Suat Ljajić je izjavio da su iz Kabineta gradonačelnika Novog Pazara dobili nalog da urade idejno rješenje kojim je predviđeno da se taj prostor poploča savremenim materijalima, granitom u različitim bojama i nijansama.

Objava na fb profilu “Rasim Ljajić”, izvod iz projekta-plana uređenja platoa kod solitera Kula i okruženja, odskora “Plato Srđan Aleksić”

“Dobićemo jedan novi pješački trg, novi prostor, ostaće građanima da ga koriste, kvalitetniji prostor. Taj prostor je bio uzurpiran raznim terasama. Ovim projektom je predviđeno kompletno proširenje tog prostora, uklanjanje tih tarasa koje su godinama tu bile”, rekao je Ljajić za RTV Novi Pazar.

On je kazao da je odluka o seči drveća donijeta na osnovu prijedloga stručnjaka iz JKP “Čistoća”, iz razloga što, kako je naveo, breze nisu pogodne za gradsko jezgro jer se radi o šumskom drveću.

Posečena stabla breza ispred zgrade “Kula” u Novom Pazaru

“Te breze su izvor alergije i mnogo su teške za održavenje i da, u principu, nisu za gradske trgove, više su šumsko drveće. I onda je donijeta odluka da se one uklone. Tamo imaju lipe koje su ostale, a projektom smo predvidjeli novo ozelenjavanje, novo moderno gradsko drveće”, rekao je Ljajić istučići da će ovaj dio grada biti bezbjedniji za kretanje pješaka i prijatniji za boravak građana.

Ukupna cijena radova i popločavanja granitom, koja sada neće obuhvatiti revitalizaciju Pečurke, jednog od simbola Novog Pazara, izgrađen prije 45 godina, je 21,1 milion dinara ili oko 180 hiljada eura. Taj posao je dobilo novopazarsko preduzeće “Ukras”.

Radio Sto plus je objavio da je tender za izbor izvođača u otvorenom postupku je obustavljen 4. aprila jer “Ukras” u ponudi nije naveo rok za izvođenje radova. Nakon toga je lokalna samouprava sprovela pregovarački postupak sa tom kompanijom i odlučila da joj 5. aprila, dan pred početak izvođenja radova, dodjeli ugovor.

Gradska uprava Novog Pazara

– Niska koncentracija polena u Novom Pazaru

Gradsak uprava Novi Pazara danas je, po prvi put, medijima dostavila saopštenje o rezultatima praćenje stanja i prognoza aeropolena.

Prema rezultatima mjerenja u posljednjoj sedmici mjeseca marta 2019. godine “u Novom Pazaru je niska koncentracija polena u vazduhu i samo kod izuzetno osetljivih osoba može izazvati alergijske reakciju.

Na osnovu uzorka alergenog polena od 25.03. do 31.03.2019.godine Stručni tim iz Odeljenja za zaštitu životne sredine, Gradske uprave za izvorne i povjerene poslove Novi Pazar na području Novog Pazara ima polena od johe, breze,graba, lijeske, čempresa, jasena, topole, vrbe i bresta.

Iz Gradske uprave navode da će koncetracija polena breze, graba, jasena i vrbe u budućem periodu biti u fazi uvećanja dok će koncentracija polena johe, čempresa i topole u budućem periodu biće u istoj koncetaciji. Koncetracija polena bresta u budućem periodu biće u fazi slabljnja koncetracije.

Za osobe koje su alergične na polen, potrebno je da izbjegavaju šetnju u prirodi u prepodnevnim satima kada je koncetracija polena najveća kao i da prozori od stana i automobila u tom periodu budu zatvoreni.

Nezakonita seča drveća u Srbiji je kažnjiva prekršajno i krivično. Ukoliko se utvrdi da je posječeno više od jednog kubika drveta u pitanju je krivično djelo za koje je predviđena i zatvorska kazna.

Podsjećamo da standardi Evropske unije propisuju 20 odsto teritorije sa razvijenim stablima, koja stvaraju kiseonik. Srbija je potpisnik Frankfurtske konvencije, po kojoj je počinilac koji je nezakonito posekao stablo dužan da nadoknadi štetu, od 500.000 dinara po stablu.

Povezane vijesti