23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Zatvorenici se odrekli obroka za penzonere i socijalno stanovništvo

Osuđenici u više kazneno-popravnih zavoda u Srbiji se odriču jednog obroka za penzionere i socijalno ugroženo stanovništvo, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija srbijanskog Ministarstva pravde.

“U više kazneno-popravnih zavoda u Srbiji 4280 osuđenih lica odlučilo je da se odrekne jednog obroka u korist najsiromašnijih penzionera i drugog socijalno najugroženijeg dela stanovništva kako bi pružili podršku društvu u vanrednim okolnostima nastalim usled opasnosti od širenja novog korona virusa”, saopšteno je danas.

Riječ je o osuđenicima koji se nalaze na izdržavanju kazne u najvećim kazneno-popravnim zavodima u zemlji – Sremskoj Mitrovici, Nišu, Požarevcu (Zabeli), kao i u Okružnom zatvoru u Novom Sadu, koja je druga po veličini pritvorska jedinica u Srbiji.

Kako se navodi ideja da se odreknu takozvanog suvog obroka koji dobijaju nedeljom umjesto večere, potekla je od samih osuđenika jer na ovaj način žele da pomognu najsiromašnijim građanima.

Ovi zavodi će u dogovoru sa gradskim kriznim štabovima učestvovati u formiranju paketa koji će se dalje distribuirati onima kojima je u ovom trenutku pomoć i najpotrebnija.

Podseća se da su u cilju preventivnih mera na sprečavanju širenja korona virusa, KPZ za žene u Požarevcu, kao i KPZ u Sremskoj Mitrovici i Nišu, počeli 12. marta u svojim krojačkim pogonima da šiju zaštitne maske za lice za sopstvene potrebe u celom sistemu izvršenja krivičnih sankcija.

Posjete se u svim zavodima realizuju u skladu sa merama prevencije i zaštite.

Osim drugih mjera zaštite, Uprava je i na ovaj način preduzela preventivne mere na sprečavanju širenja korona virusa, a sistem izvršenja nije dodatno opteretio budžetska sredstva u ovoj situaciji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: