Aktuelno Društvo Srbija

Zbog negiranja bosanskog jezika protiv RTS-a upućene pritužbe

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je pritužbe Zaštitniku građana i Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti na zaključak Programskog savjeta Radio televizije Srbije kojim je odbijen zahtjev za formiranje redakcije na bosanskom jeziku.

U pritužbama se ističe da je Programski savjet RTS-a svojom odlukom o odbijanju osnivanja redakcije na bosanskom jeziku, pritom negirajući postojanje maternjeg jezika Bošnjaka, povrijedio Ustavom i zakonima garantovana prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice.

“Svojom odlukom da odbije osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u, Programski savjet javnog servisa je grubo prekršio načela jednakih prava i obaveza i izvršio tešku diskriminaciju pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice po osnovu nacionalne pripadnosti i jezika”, ocjenjeno je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Podsječa se da je osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u je traženo na osnovu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina kao i nužnosti za ostvarenje javnog interesa u oblasti
informisanja.

Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da redakcija na hrvatskom jeziku pri Radio televiziji Vojvodine radi i proizvodi program već devet godina.

Podsjećamo da je Radio-televizija Srbije (RTS), kao javna ustanova, krajem juna ove godine donijela odluku kojom se odbija zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća za osnivanje redakcije na bosanskom jeziku.

Bošnjačko nacionalno vijeće je još 2012. goidne usvojilo dolument STRATEGIJA RAZVOJA INFORMISANJA NA BOSANSKOM JEZIKU.

Povezane vijesti