4 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Zbog skrnavljenja džamije suspendovan policajac

Munare Sinan-begove džamije i dio zapadnog bedema Novopazarske tvrđave, foto: Medin Halilović, SNews

Pripadnik MUP-a Srbije u Novom Pazaru za kojeg se sumnja da je, urinirajući u dvorištu Sinan begove džamije, oskrnavio vjerski objekat, je suspendovan, potvrđeno je za SNews iz PU Novi Pazar.

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija za koju se tvrdi da se na njoj vidi policajac kako vrši malu nuždu u blizini ulaznih vrata u Sinan-begovu džamiju

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) danas je saopštio da Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar najoštrije osuđuje skrnavljenje Sinan-begove džamije vršenjem male nužde u haremu ove džamije od strane policajca Zorana Miloševića, službenika Policijske uprave Novi Pazar.

Ta isamska zajendica je ovog pripadnika MUP-a, označila kao “inače poznatog po učestalim izlivima mržnje prema islamu i muslimanima, koje obično iskazuje prilikom učenja ezana na džamijama”.

“Prema tvrdnjama očevidaca, tokom ovog događaja dva pripadnika žandarmerije stajala su na kapiji džamijskog dvorišta. Od nadležnih organa Ministarstva unutrašnjih poslova očekujemo hitnu suspenziju i adekvatno kažnjavanje ovog počinioca, čime bi se potvrdilo da ovakvi slučajevi ne mogu imati nikakvu sistemsku podršku. Ma koliko ovaj čin bio gnusan, ovaj postupak odudara od tradicije dobrih međunacionalnih i međukonfesionalnih komšijskih odnosa u Novom Pazaru. Očekujemo od nadležnih organa hitnu informaciju o poduzetim mjerama”, navedeno je iz Medžlis IZ-e Novi Pazar.

U saopštenju se ne navodi datum i vrijeme kada se nemili događaj desio.

Sinan-begova džamija izgrađena je policom 16. vijeka, jedan od najstarijih vjerskih objekata u Novom Pazaru i nalazi se u gradskom parku, u sklopu Novopazarske tvrđave.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: