Knjigofil Kultura Sandžak

Zbornik “Sto godina Sjeničke konferencije” promovisan u Sarajevu

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Sarajevu je sinoć održana promociju Zbornika radova „Sto godina Sjeničke konferencije 1917-2017”.

Promociju je otvorio predsjednik Vijeća Esad Džudžo istakavši značaj Sjeničke konferencije, kao jednog od ključnih dogadjaja u historiji Sandžaka.

“Želim da istaknem veliku zahvalnost osnivaču Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejmanu Ugljaninu, koji je prepoznao značaj ovog događaja i inicirao njegovo obilježavanje u formi naučnog skupa. Na Sjeničkoj konferenciji 1917. godine sandžački gradonačelnici jasno su iznijeli svoje viđenje položaja bošnjačkog naroda i statusa Sandžaka u tom periodu”, naglasio je u svom obraćanju predsjednik Vijeća Esad Džudžo.

O samom Zborniku na promociji su govorili: Muhedin Fijuljanin, glavni i odgovorni urednik Zbornika, prof. dr. Redžep Škrijelj, prof. dr. Izet Šabotić, mr. Esad Rahić, dr. Nadir Dacić i dr. Rizvan Halilović.

Zbornik “Sto godina Sjeničke konferencije 1917-2017” je zbornik radova sa Međunarodnog naučnog skupa “Društveno-politički, pravni i historijski značaj Sjeničke konferencije“.

Promociji Zbornika su prisustvovali predstavnici značajnih institucija i udruženja, veliki broj drugih istaknutih ličnosti iz političkog, akademskog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine, kao i mnogobrojni prijatelji Sandžaka.

Povezane vijesti