Aktuelno Sandžak Srbija Turska

Zukorlić Erdoganu: Zaustavite one koji u Vaše ime razbijaju našu Islamsku zajednicu

Zukorlić je večeras preko Facebooka uputio poruku Erdoganu.

Lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) i bivši sandžački i “Muftija kod Islamska zajednica u Srbiji – Mešihat”, Muamer Zukorlić večeras se preko facebooka obratio s porukom predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

“Veoma poštovani Predsjedniče Erdogan, uvažena braćo u Ministarstvu vanjskih poslova T.C. (skraćenica za Republika Turska), uvažena braćo u Diyanetu, ako nas volite barem pola kao što mi volimo Vas, zaustavite one koji u Vaše ime razbijaju našu Islamsku zajednicu”, stoji objavljeno na fb profilu Muamer Zukorlić, (Muftija).

Na istom profilu prethodno je objavljeno: “Volim Tursku, volim Turke ali oštro osuđujem i odlučno odbacujem ponašanje Dijaneta prema Islamskoj zajednici”.

Na profilu “Muamer Zukorlić, (Muftija)”, preko fotografije Muamera Zukorlića koji je prikazan sa fesom na glavi ispisan je hastag “#JedinaIslamskaZajednica”.

Među porukama na tom fb profilu, a koja se vezuju za Tursku je i ona sa fotografijim Alije Izetbegovića na kojoj piše “Mi nismo Turci”.

Muamer Zukorlić je poslanik u Skupštini Republike Srbije i predsjednik Odbora za obrazovanje.

Predsjednik Uprava za vjerske poslove, Diyaneta Republike Turske, Ali Erbas pozdravio je i čestitao izbor za predsjednika Mešihata IZ Sandžaka i sandžačkog muftije, pri Rijasetu IZ- Srbije, Senadu ef. Halitoviću.

Imam i teolog iz Novog Pazara Senad ef. Halitović je za sandačkog muftiju izabran 10. februara u turinskoj džamiji Sultan Fatih. Njegov izbor i čestitke su istog dana na skupu Rijaseta IZ-e Srbije u Tutinu, uputili predstavnici Diyaneta i ambasade Republike Turske i Uprave za vjerske poslove Vlade Republike Srbije.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

Povezane vijesti