Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Srbija

Zukorlić kandidat za reisu-l-ulemu IZ-e u Bosni i Hercegovini

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i bivši sandžački i muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Muamer Zukorlić kandidat je za reisu-l-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, objavio je internet portal bez impresuma blizak Zukorliću.

Zukorlićevu kandidaturu potvrdio je i Mešihat IZ-e u Srbiji koji je na vanrednoj sjendici predložio njegovu kandidaturu.

Sa vanredne sjednice Mešihata i Sabora IZ-e u Srbiji. (Foto: Mešihat IZ-e u Srbiji)

U subotu 07.09.2019. godine održane su odvojene vanredne sjednice Mešihata i Sabora na kojoj su usvojeni prijedlozi izmjena i dopuna Ustava Islamske zajednice u Srbiji, saopšteno je na zvaničnoj internet stranici te islamske zajednice.

Muamer Zukorlić i Husein Kavazović

“Također, nakon raspisanih izbora za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Mešihat i Sabor su za kandidate na funkciju vrhovnog poglavara muslimana jednoglasno predložili Muamera Zukorlića i Huseina Kavazovića”, navedeno je u šturom saopštenju.

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 24. avgusta, u Sarajevu, donio Odluku o raspisivanju izbora za reisu-l-ulemu, prema proceduri utvrđenoj Ustavom IZ u BiH i Pravilnikom o izboru reisu-l-uleme.

Dosadašnji vrhovni poglavar, Husein ef. Kavazović je na mjesto reisu-l-uleme IZ-e u Bosni i Hercegovini izabran prije skoro sedam godina.

Sabor IZ-e u BiH će kandidate za reisu-l-ulemu verificirati na svojoj sjednici 21. septembra 2019. godine, nakon čega će biti određen i termin sazivanja Izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme kako je predviđeno Pravilnikom.

Muamer Zukorlić je od 1993. do 2008. godine obavljao funkciju predsjednika mešihata IZ-e Sandžaka, a nakon ukidanja tog mešihata i formiranja Mešihata IZ-e u Srbiji izabran je za Glavnog muftiju te islamske zajednice. On je na toj poziciji ostao do 2014. godine kada ga je na zamjenio muftija Mevlud Dudić, ali je sve do 2016. godine, kada je se kandidovao na vanrednim parlamentarnim izborima, zadržao poziciju sandžačkog muftije.

Nakon kandidature da ispred tadašnje Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), kasnije SPP, učestvuje u političkom procesu Zukorlić je objavio da je “zamznuo poziciju muftije, Mešihat te vjerske zajednice je usvojio prijedlog Zukorlića da u narednom periodu funkciju muftije sandžačkog stavi u mirovanje.

Muamer Zukorlić se sa pozicije glavnog muftije 2012. godine kandidodavo za predsjendika Srbije.

Kao narodni poslanik SPP-a Muamer Zukorlić je aktuelni predsjendik Odbora za obrazovanje u srbijanskom parlamentu.

Povezane vijesti