Aktuelno Politika Sandžak

Zukorlić: Mi i oni, braća…

Nosilac liste “Matica bošnjačka” Muamer Zukorlić izjavio je da se neće miješati i kao opoziicja davati kvorum na sjednici Bošnjačkog nacionalnoh vijeća zakazanoj za ponedjeljak, 24. jun.

Zukorliće koji je lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) poslanik u Skupštini Srbij, te predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo je u emisiji “Pretres”, na Sandžak televiziji, je posljednje događaje unutar najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji ocjenio riječima da je to “čir, pun mikroba koji više nema kud da raste i mora da pukne”.

On je poručio da ne želi da mu Ugljanin ili Ljajić daju dijelom legitimitet u Vijeću već da od naroda očekuje skoru dvotrećinsku podršku.

“Što se same sjednice tiče opozicija nigdje u svijetu ne daje kvorum, mi nećemo davati kvorum, pa će to biti prvi test da li tamo postoji većina, ako nema većine mi ne dajemo kvorum, Vijeće pada. Zna se da zakonski postoje dva ishoda, jedan je pravljenje nove većine ako zato postoji politička volja, drugi ishod su izbori. Treći scenario je da se sjednica ne održi, da se ugroze zakonski rokovi, da se uvedu privremene mjere iako zakon ne definiše šta to znači. Kao što ne definiše da li će i kada biti izbori. Postoji i varijanta da je interes grupacije “Vakat je” i SDP da Vijeće padne, da idu na nove izbore, zato što računaju da su loše prošli na ovim izborima. Bez obzira šta će se desiti, imamo jednu novu stranicu u političkim odnosima.” kazao je Zukorlić, a objavio je portal bez impresuma blizak političkog partiji koju zastupa.

“Mi se nećemo miješati u njihove unutrašnje svađe, jer u prljavo nismo htjeli, mi smo časna opozicija. Kako se opozicija ponaša, pa fino prati i ukazuje na nezakonitosti ponašanja, ukazuje na etičke propuste, ukazuje na antibošnjačko djelovanje.

Prema riječima Zukorlića, čija je partija članica vladajuće naprednjačke većine, predvođena predsjednikom SNS-a i Srbije Aleksandrom Vučićem, sve dok je jedna politička stranka od osnivanja tog vijeća kontrolisala rad onda nije bilo problema, ali onda kada se pojavilo više listi koje su učestvovale na tim izborima počele su padati maske.

“Ovo završetak jedne dekade zloupotrebe BNV-a. Sve što se sada dešava je ono što je po meni bilo logično da će se desiti. Ovo je početak pucanja tog čira, koji više nema kud da raste, pun je tih mikroba i jednostavno mora da pukne. Trideset godina je previše da Bošnjaci budu taoci dominirajućih politika koje sada, došlo je vrijeme, moraju da podnesu izvještaj za sve. Definitivno to sada polako počinje da ulazi u završnu fazu fermentacije ili truljenja. Nadam se da će se ono okončati jednim novim buđenjem Bošnjaka, koji postaju svjesni. Upravo oni su nam te 2010. godine dali natpolovičnu podršku, ali su brojne mahinacije to spriječile. Ako želite da vam kažem iskreno iz srca, ja ne želim da mi Ugljanin ili Ljajić daju dijelom legitimitet u Vijeću. Ja želim da nam narod da dvotrećinsku podršku, što osjećam da će se uskoro i desiti“, istakao je Muamer Zukorlić u monologu koji je trajao više od sat i po na novopazarskoj Sandžak televiziji (STV).

PRETRES – Sa akademikom Muamerom Zukorlićem muftijom

PRETRES – Sa akademikom Muamerom Zukorlićem muftijom

Gepostet von Sandzak Televizija am Freitag, 21. Juni 2019

On je, naglašavajući da je stranka čiji je lider stranka budućnosti, naveo da, kada Bošnjaci odluče da zatvore stranicu političkih opcija nastalih devedesetih godina, onda će se stvari promijeniti.

“Mi smo stranka budućnosti. Mogli smo da likujemo trenutnoj situaciji, ali mi ne želimo to. Mi smo drukčiji, mi predstavljamo drukčiju političku kulturu. E ja to neću, jer ne želim da se radujem što taj Džudžo, Fijuljanin, Hazbo, ili neki Mašo odlaze od Ugljanina. Meni je samo žao što su Bošnjaci izgubili tri decenije. Znajte, kada onaj broj koji glasa iz mržnje ili iz inata bude sveden ispod 10 procenata, mi ćemo pobjediti u to budite sigurni. Devijantne stranke, devijantne politike imaju pravo da postoje, ali moraju biti svedene ispod 10 posto. To vam je kao i sa virusima u tijelu. Onda kad budu pali ispod tog procenta, tada se pale svjetla za narod“, rekao je Zukorlić, objavila je agencija SANA.

Muamer Zukorlić na konstitutivnoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog viijeća 23. novembra 2018. godine

Iznio je mišljenje o da je većina u BNV-u loša, da BNV sa ovim sazivom ne valja, da ne služi bošnjačkom narodu, te da pojedinci rade samo za svoje interese.

“Tu će se stvari još raščišćavati, ali znajte da smo mi u ovoj situaciji spremni, ali posebno sretni što se to nas ne tiče. Jednom sam rekao da se politička situacija raščišćava, da postojimo mi i oni. Eto, to se i ispostavilo. Imate njih koji se bave brojnim nečasnim djelovanjima, a imate i nas, Stranku pravde i pomirenja koji smo jasan put koji želi djelovati u korist Bošnjaka“, naglasio je.

Aludirajući na Sulejmana Ugljanina i rasima Ljajića uputio je, kako prenose mediji bliski Zukorliću, iskren i iz srca-bratski poziv.

„Pozivam i jednu i drugu stranku, hajmo se izdići, hajmo vratiti jedinstvo Islamske zajednice, hajmo zajedno riješiti probleme u BNV-u, hajmo zajedno raditi na reobnovi čaršije. Znate šta, čak sam i spreman staviti ih ispred sebe“, poručio je Zukorlić.

Muamer Zukorlić na konstitutivnoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog viijeća 23. novembra 2018. godine

– Kralj u svom dvorišu

Govoreći o svojim odnosima sa Turskom Zukorlić, inače bivši sandžački i glavni muftija IZuS je ukazao da uvijek treba razdvojiti Tursku kao državu i Tursku kao narod, jer, kako je naveo, kada kažete „Turci“, onda prozivate jednu grupaciju od 70 miliona stanovnika, jednu zemlju sa dubokom tradicijom, jednu silu, a nama to ne treba.

Prema njegovim riječima treba sugerisati na određenu politiku kada se kritikuje ali i da reciprocitet postoji i u diplomatskim odnosima, “ako ti prekidaš odnose sa mnom, pa prekidam i ja sa tobom, ma ko god da si”.

“Vi imate jedan Diyanet (Vladina Uprava ua vjerske poslove Republike Turske) koji krijući se pod imenom i zastavom Turske radi na razbijanju Islamske zajednice. E pa gospodine neki tamo ministre, neki tamo Diyanete izvinite, nećete mi rušiti Islamsku zajednicu. Ja volim Tursku, ja volim narod Turske, ali meni je moj narod najpreči. Jeste, vi ste sila, tačno je, mi smo mali, ali ako ti imaš hacijendu od pet hektara, a ja dvorište od dva ara, to ne znači da ti možeš da uđeš i da mi vršljaš po dvorištu. E pa izvini majstore, ne može. Ja sam u svom dvorištu kralj”, poručio je bivši muftija.

Izvor: SANA

Foto: Medin Halilović-SNEWS, arhiv

Povezane vijesti