Aktuelno Politika Regija Sandžak Srbija Turska

Zukorlić na FB-u: Pozivam predsjednike Erdogana, Vučića i Izetbegovića da prihvate rutu autoputa Sarajevo-Goražde-Prijepolje-Tutin-Novi Pazar-Kosovska Mitrovica

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i poslanik u srbijanskom parlamentu Muamer Zukorlić je preko društvenih mreža pozvao predsjednike Turske i Srbije, Recepa Tayyipa Erdogana i Aleksandra Vučića, kao i bošnjačkog i lidera SDA Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, da usvoje trasu autoputa od Sarajeva do Kosova koja bi išla preko Sandžaka.

“Pozivam predsjednike Erdogana,Vučića i Izetbegovića da prihvate rutu autoputa Sarajevo-Goražde-Prijepolje-Tutin-Novi Pazar-Kosovska Mitrovica, čime bi se jednom investicijom Sarajevo povezalo sa Beogradom, Podgoricom, Sandzakom i Kosovom. Riječ je o ubjedljivo najisplativijoj od svih ponudjenih varijanti čime se oživljava prirodni i historiski put, a Sandžak ponovo postaje raskrće prometa kultura, putnika i roba”, napisao je Zukorlić dodajući da je za poduhvat potrebno nadići lokalne i uskopartikularne kao i dnevnopolitičke interese.

Zukorlić se u posljednje vrijeme sve manje pojavljuje u beogradskim medijima ali je sve aktivniji sa svojim porukama preko profila na facebooku.

On je juče iznio podsjetio d se četiri klinička centra (Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš) nalaze se na sjeveroistoku Srbije.

“Dvije trećine zemlje je bez kliničkog centra uključujući i Sandžak. Zato je neophodno da zajednički cilj svih političkih opcije bude osnivanje kliničkog centra u Novom Pazaru”, poručio je Zukorlić.

Također ne postovao naslov u uglednom londonskom časopisu Ekonomist citirajući kako “Turska šalje Bosni poljupce, a Srbiji pare”.

Prethodno je napisao “izdaja je javni zločin i može se liječiti samo javnim pokajanjem ili javnom sankcijom. Relativizovanje izdaje vodi u neizvjesnu budućnost.”

Urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Slobodan Georgiev ocenio je prije par dana za novopazarski Radio Sto Plus da u posljednje vrijeme nema loših vijesti iz Sandžaka, što je rezultat dogovora između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Rasima Ljajića i Muamera Zukorlića.

On je u intervjuu radiju Sto plus rekao da su Ljajić i Zukorlić dobili određene privilegije, poslove i ustupke i da se sve završilo kao neka vrsta biznisa.

“Videćemo do kada će to tako funkcionisati i da li će uopšte imati pozitivnog uticaja na život ljudi u Sandžaku. Vlast je rekla da hoće da razgovara sa svim ljudima u Sandžaku, a ako vi međusobno hoćete da se sukobljavate to je vaša stvar. Međutim, najavljivane su velike infrastrukturne stvari i investicije za Sandžak, ali ništa od toga još uvek nije bilo. Ta priča je samo služila za kampanju, da se neko umiri, da se kaže da je u redu, da sve može“, rekao je Georgiev.

On je dodao da je u Sandžaku jedini protivnik republičke vlasti Sulejman Ugljanin.

“Međutim, ukoliko oni procene da Ugljanin ima veliki uticaj na lokalno stanovništvo napraviće i sa njim neki dogovor. To je prosto Vučićeva politika prema manjinama, kažite koliko vam treba para, koji vam poslovi trebaju, on im to prosto prepusti i to je to, sve funkciniše kako treba. To radi sa Bošnjacima u Sandžaku, ali i sa Mađarima u Vojvodini. Kada neko posmatra sa strane rekao bi da cela stvar nikada bolje nije funkcionisala“, rekao je Georgiev.

Povezane vijesti