Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Srbija

Zukorlić optužio bivšeg profesora u medresi da je saradnik KOS-a

Lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) i poslanik u srbijanskom parlamentu Muamer Zukorlić  izjavio da je poznati bosanski učenjak i predavač Mustafa Mujki Spahić saradnik KOS-a (Kontra-obavještajna služba bivše JNA).

“Mustafa Spahić-Mujki je član grupe Fikreta Muslimovića oficira KOS-a koja godinama uspješno nagriza bošnjačko i bosansko tkivo sa fokusom na rušenje ugleda i dostojanstva svakog Bošnjaka koji se usudi da izađe iz prosječnosti, a nije u njihovoj službi. Sada su dobili zadatak da brutalnim blaćenjem umanje značaj efekata moje kandidature za reisu-l-ulemu tokom koje je predstavljen program razvoja Islamske zajednice za 21. stoljeće. Zamislite taj Mujki se predstavlja kao “veliki alim” a “ne zna” da je manji grijeh srušiti Kabu nego skrnaviti dostojanstvo čovjeka. Vidi Allah dš.š. Poslanik s.a.w.s. i vjernici”, naveo je Zukorlić za medije bliske Stranci pravde i pomirenja i Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS).

Zukorlić je ovu izjavu dao nakon intrevjua Mustafe Spahića datom sarajevskom Oslobođenju u kojem je iznio niz stavova i informacija nepoznatoj široj javnosti o bivšem kandidati za reisu-l-ulemi IZ-e u Bosni i Hrecegovini i bivšem sandžačkom muftiji.

Spahić je između naveo da Zukorlić posmatra institucije zajednice, organe, tijela, ustanove, pa i IZBiH, u sebi, po sebi i za sebe, te da se Zukorlić udružio sa Šešeljem protiv Ljajića i išao u delegacijama najvišeg nivoa Republike Srbije po arapskom svijetu, još i sa pokojnim Đinđićem i sa Koštunicom.

Mustafa Spahić je penzionisani profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi na predmetima historija islama i sociologija, a poznat je kao predavač i intelektualac sa napisanih 18 knjiga.

U martu 1983. godine, uhapšen je i osuđen u grupi od “trinaest muslimanskih intelektualaca” na pet godina zatvora. Iz zatvora u Foči vraća se u Sarajevo 1986. i nastavlja misiju imama, hatiba, i muallima u Sarajevu. Od 1993. godine prelazi u gazi Husrev-begovu medresu za profesora sociologije i historije islama.

Povezane vijesti