Aktuelno Sandžak Srbija

Zukorlić protiv prijedloga da BNV daje saglasnost za bošnjačke liste

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Mumaer Zukorlić zatražio je danas da se povuče ili preformuliče prijedlog odluke kojom bi se dobijala određena saglasnost od nacionalnih savjeta/vijeća za učešće manjinskih lista na izborima.

Zukorlić je novi prijedlog izbornog zakona koji se odnosi na učešće manjinskih lista, a koji je predložila većinska Srpska napredna stranka(SNS), ocjenio kao apsolutno neprihvatljiv.

“Omogućiti nacionalnom savjetu, koji predstavlja pomoćno ali istovremeno i političko tijelo koga vode ili kontrolišu određene stranke, da odlučuje o tome da li je neka lista manjinska i da li po propisima manjinske liste može sudjelovati na izborima. Znači, omogućiti jednom političkom faktoru da odlučuje o konkurentskom političkom faktoru da li će i kako učestvovati na tim izborima. To je očito velika greška”, rekao je Zukorlić istakavši da je od uzuzetne važnosti da dobije razumjevanje od predlagača-Srpske napredne stranke (SNS).

Kako je rekao u Sandžaku bi to izgledalo da druge bošnjačke stranke zatraže od Bošnjačkog nacionalnog vijeća potvrdu, kako je podvukao, tačnije Ugljanina, da bi učestvovali na izborima.

“To je nonsens, to je prosto nezamoslivo, nema nikakvoga smisla dati takvu batinu nekome koji će je vrlo sigurno iskoristiti za obračun s političkim konkurentima”, ocjenio je on, zatraživši da se pronađe formulacija kako bi se ovo pitanje, kako je rekao, zaštitilo od zloupotrebe.

Prema njegovim riječima neku vrstu provjere da li neka lista ispunjava da bude manjinska treba dati Republičkoj izbornoj komisiji.

On je rekao da manjinski savjeti nisu državno tijelo već organ koja ima određena ovlašćenja i ne tiču se proopisa samih izbora.

On je kazao i da treba povećati broj predstavnika manjinskih zajednica u skupštini zbog toga što je, kako je naveo, poznato da skoro trećina građana Srbije ne pripadaju većinskom srpskom narodu, da bi trebalo dobiti određene kvote za pripadnike manjinskih zajednica kako bi se osigurao ulazak nacionalnih zajednica u parlament, te da će uputiti zahtjev da se broj potpisa za učešće na manjinskoj listi smanji sa deset na pet hiljada.

Podsjećamo da je predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) na konferenciji za novinare prije dva dana u Novom Pazaru pozvao lidere SDA Sandžaka i Sandžačke demokratske partije(SDP), Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića da formiraju zajedničku bošnjačku listu koja bi učestvovala na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Muamer Zukorlić je vijećnik u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i lista “Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić”, čiji je nosilac, ima 13 vijećnika.

Lista “Samoopredjeljenje – dr Sulejman Ugljanin” sa 14 većnika i “Vakat je – prof. dr Sait Kačapor” sa osam mandata čine većinu u tom predstavničkom tijelu bošnjačke zajednice u Srbiji.

Povezane vijesti