Aktuelno Politika Regija

Zvanična delegacija Republike Kosovo posjetila Bošnjačko nacionalno vijeće

Delegacije Republike Kosova i Opštine Bujanovac u sastavu Rexhep Hoti, nacionalni koordinator za sport i kulturu pri Vladi Republike Kosovo i Emilija Rexhepi, bošnjačka narodna poslanica u Skupštini Kosova i Šaip Kamberi, predsjednik opštine Bujanovac borave danas u posjetu Sandžaku i Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV).

Hoti je nakon susreta sa osnivačem BNV-a Suljemanom Ugljaninon i zvaničnicima predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, u Glavnom uredu Vijeća, izjavio je su predstavili program projekta obrazovanja na bosanskom jeziku i polju kulture na Kosovu, a koji se tiče učenika i studenata, i da taj programe žele da prošire i na Sandžak.

“Prenosime pozdrave s Kosova da smo mi uvijek uz Vas, dvije republike Kosovo i Albanija su uz Vas. Zapadni Balkan ne može da ima prosperitet bez rješavanja sandžačkog pitanja. Sandžak je izvor stabilnosti na zapadnom Balkanu jer se nalazi između Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova i Albanije”, rekao je Hoti izrazivši očekivanje za dalju saradnju s Bošnjačkim nacionalnim vijećem na drugim nivoima.

Istakavši da svi narodi Balkana imaju po dva – tri zajednička stava, Hoti je poručio da ima želju “da svi Bošnjaci Sandžaka imaju zajednički stav u smislu nacionalnog pitanja i slobode, a da se razlikuju po hiljadu drugh pitanja”.

– Zajednička budućnost Sandžaka i Kosova

Sulejman Ugljanin u svojstvu osnivača BNV-a i vijećnika nakon sastanka rekao da je imao čast i zadovoljstvo što je prvi put, od međunarodnoga priznaja, imao priliku primi visoku delegaciju Republike Kosovo.

Kako je kazao Ugljanin tokom susreta je razgovarano o sportu, kulturi i obrazovanju i da je budućnost Sandžaka i Kosova zajednička.

“Naša budućnost je zajednička, Danas je bilo dogovora kako da u kontekstu evrointegracija svih država Zapadnog Balkana iskoristimo priliku i uspostavimo saradnju u oblasti kulture, sporta i obrazovanja. To je nešto što oblikuje ljude”, rekao je Ugljanin dodavši da će od zvaničnika Kosova na nekom drugom sastanku zatražiti da pokažu intersovanje za status Sandžaka i status Bošnjaka kao konstituivnog naroda.

On je naveo da su u prošlosti se “svi zločini koji su bili pripremljeni za Bošnjake Sandžaka reflektovali na Kosovo, a sve patnje koje su doživjeli ljudi na Kosovi reflektovale na Sandžak”.

Ugljanin je iskazao posebnu zahvalnost bošnjačkoj narodna poslanici u Skupštini Kosova, Emilija Rexhepi iz Prizrena i članovima delegacije zbog posjete Sandžaku.

U okviru ove posjete u salli BNV-a danas će sa početkom u 16.30 sati biti održana tribina “Saradnja u oblasti kulture i sporta u procesu uspostavljanja regionalne stabilnosti na Balkanu”.

Iz BNV-a je medijima potvrđeno da je posjeta zvaničnika kosovske vlade organizirana preko Oficira za vezu Kosova u Beogradu.

Povezane vijesti