Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Zvaničnici srbijanske vlade osudili Inicijativu za specijalni status Sandžaka

Srbijanski ministri odbrane i državne uprave i lokalne samouprave, Aleksandar Vulin i Branko Ružić, oštro su osudili inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća kojom se traži rješenja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka. Oni su u izjavama ovim povodom optužili lidera SDA Sandžaka i osnivača Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejmana Ugljanina da traži rat i da je sklon destrukciji.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je danas Sulejmanu Ugljaninu povodom inicijative Bošnjačkog nacionalnog veća kojom se traži specijalni status Sandžaka da najpre pita Bošnjake da li su spremni da zbog njegove pohlepe uđu u sukobe i ratove, objavio je na svom sajtu provladin list “Večernje novosti”.

“Neka pita svoje sunarodnike hoće li mu dati svoju decu da ih potroši u svom ludilu. Bošnjaci i Srbi u Raškoj oblasti žive dobro i u miru, brinu ih iste brige, raduju iste stvari, i podjednako ih plaše budale koje kada nisu ministri u Beogradu traže rat za njihovu fotelju”, izjavio je Vulin, prenosi Tanjug.

On je, kako se navodi, zatražio od tužilaštva da djeluje i zaštiti mir i zakon zbog, kako je rekao, Bošnjaka i Srba, zbog sve naše djece.

“Što jedan lud pokvari hiljade mudrih ne mogu da isprave. Delujte silom zakona dok budala ne izazove silu po zakonu, a tada je kasno”, poručio je Vulin u saopštenju.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da je sadržina dokumenta koji predlaže Sulejman Ugljanin veoma opasna i da odiše ekstremističkim huškanjem s početka devedesetih godina.

“Bilo bi mu bolje da shvati da je i dalje zarobljen u tom vremenu, da je retrogradan, statičan, bez kreacije i sklon destrukciji, a možda u konkretnom slučaju i samodestrukciji”, naveo je Ružić.

On je ocjenio da “ovo nije ništa više nego politički pamflet političkog davljenika željnog pažnje i besmislenog antidržavnog voajerizma”.

Prema rečima Ružića, odlučio je da to izjavi u državi čije ophođenje prema manjinama hvali cijelio svijet i sve referentne međunarodne organizacije, u državi koja svojim zakonima i delima pokazuje da je tih 13 odsto stanovništva koji pripadaju nekoj manjini dragocenost ove zemlje.

“Tu dragocenost ne može devalvirati i urušiti dotični politički voajer, pritom ne vodeći računa o pripadnicima manjine kojoj i sam pripada, zastrašujući sve građane Srbije, ne poštujući ni Ustav ni zakone države u kojoj živi”, poručio je Ružić.

On je izjavio da Ugljanin nije imao ni približan stav prema državi i načinu na koji se ona ophodi prema manjinama dok je bio ministar u njenoj vladi.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) objavilo je juče sadržaj Inicijative o rješavanju statusa Bošnjaka i Sandžaka kojom se predlaže da Sandžak ima demokratski izabranu Skupštinu kao zakonodavno tijelo, Guvernera i Vladu kao nosioce izvršne vlasti uključujući policiju pod njihovom kontrolom, te neovisno sudstvo Sandžaka i druge organe predviđene ovom Inicijativom.

Ovu inicijativu podržala je SDA Sandžaka.

Povezane vijesti