20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

ZZNP: Nadležni neobavješteni o zagađenju rijeke Raške, još dva dana do isteka roka za ispunjenje zahtjeva

Slučaj havarijskog zagađenja Raške, je pokazao da komunikacija i koordinacija različitih organa nije na zadovoljavajućem nivou i u skladu sa zakonom, pa postavljamo logično pitanje “Razgovaraju li institucije međusobno?”, saopštila je neformalna grupa građana “Za zdrav Novi Pazar”.

Iz ove grupe građana je javnosti stavljen na uvid odgovor Agencije za zaštitu životne sredine i Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar u vezi sa havarijskim zagađenjem rijeke Raške. Podsjaćjuju da je ostalo još dva dana do isteku datog roka koji su građani postavili za ispunjenje zahtjeva sa protesta i da su neki zahtjevi ispunjeni dok se za neke još uvijek čeka odgovor

Naveli su da o izlivanju mazuta u rijeku Rašku koje se desilo 07.06.2022. godine, nisu obavješteni ni Zavod za javno zdravlje Novi Pazar kao ni Agencija za zaštitu životne sredine.

Zavod za javno zdravlje prvi je, po zahtjevu za pristup informacijama od javnog značaja, poslao odgovor na pitanje građana i možete ga pogledati u prilogu.

U odgovoru se navodi da Zavod za javno zdravlje Novi Pazar nema nikakvih zvaničnih podataka o slučaju izlivanja mazuta u rijeku Rašku, te da su o tome informisani iz medija, što je izuzetno potresna činjenica obzirom da su oni institucija koja prva mora imati takve informacije i informisati našu zajednicu o stepenu zagađenosti. Također navode da nisu uključeni u rad na analizama u ovom slučaju.

Naglašavaju da ni jedan od postupajućih organa nije obavijestio o ovom havarijskom zagađenju rijeke Raške, Zavod za javno zdravlje Novi Pazar, kao ni Agenciju za zaštitu životne sredine Republike, što, kako naglašavaju, prema saznanjima predstavlja kršenje člana 106.(Praćenje havarijskog zagađenja), Zakona o vodama (Sl. glasnik RS br. 30/10, 93/12, 101/16 i 95/18).

“Postojala je dužnost postupajućih organa da obavjeste Agenciju za zaštitu životne sredine koja je nadležna za sprovođenje državnog monitoringa kvaliteta voda koja je onda dužna da, po saznanju o havarijskom zagađenju, bez odlaganja obavijesti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Vodnu inspekciju, Ministarstvo nadležno za poslove zdravlja, Ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine, Ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove, Javno vodoprivredno preduzeće i jedinicu lokalne samouprave na čijoj je teritoriji nastalo zagađenje”, predočava se u reagiranju ove grupe građana.

Sa kološkog protesta “Za čistije rijeke, za zdrav Novi Pazar, foto: Elmedin Hajrović

Ocjenjuju da, bez obrzira na to da li postoji zakonska obaveza za tim ili ne, u ovom slučaju nesumnjivo je postojala.

“Principijeno se zalažemo da lokalni i republički organi i organizacije uspostave značajno bolju komunikaciju i koordinaciju kako bi uspješnije identifikovali, rješavali i prevenirali probleme koji im spadaju u nadležnost. Nastavljamo dalje i čekamo odgovore koje su građani tražili”, poručili su.

Ekološkog protesta “Za čistije rijeke, za zdrav Novi Pazar”, održan je 19. juna zbog zagađenja rijeka u Novom Pazaru,

Na tom protestu koji je podržalo više stotina građana, istaknutih javnih ličnosti i intelektualaca je zatraženo da da nadležne službe preduzmu sve potrebne mjere da bi spriječili sva buduća zagađenja rijeka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: