Aktuelno Kultura Lifestyle Muzika Novi Pazar

“World Music Fest Zeman” počinje večeras

Koncertom Mostar Sevdah Reunion-a večeras u Novom Pazaru počinje šesti po redu “World Music Fest Zeman”.

Ova muzička manifestacija će se u naredne tri večeri održati na Žitnom trgu, sa početkom u 21 sat.

Tradicionalno, u okviru “World Music Festa Zeman” u srijedu će održat će se takmičenje pod nazivom “Glas Zemana”. Iste večeri predstaviće se italijanska umjetnica Cecilia Barra&Lost Generattion(s) Quartet.

U petak, treće večeri, će se predstaviti bosanski bend “Helem Nejse“, rekao je za SNEWS, u ime oranizatora, Galib Gicić.

Na takmičenju Glas Zemana predviđene su novčane nagrade, za prvo mjesto od 700 eura, drugo 500 i treće mjesto 300 eura.

Finalisti takmičenja ovogodišnjeg “Glas Zemana” su Aleksić Marija, Bajramović Amina, Dražanin Sajma, Hocaoglu Ayberk Sabri, Rančić Jana, Talić Hana, Vučić Filip i Vukčević Anđela.

World Music Fest Zeman već šest godinu zaredom okuplja vrhunske muzičke stručnjake. U ulozi članova i članica žirija su do sada bili: Damir Imamovic, jedan od najboljih izvođača sevdaha i vrsni poznavalac sevdalinke, Zvezdana Novaković, pobjednica prvog izdanja Glasa Zemana, Iva Nenić, etnomuzikologinja i profesorica beogradske muzičke akademije, Mubera Madžovic Skrijelj, novopazarska operska pjevačica, Lejla Jusic, profesorica pjevanja, Kenan Mačković, akademski muzičar i koordinator glasa Zemana te mnogi drugi vrsni muzičari i etnomuzikolozi.

Foto: “World Music Fest Zeman”, arhiv

Festival je 2020. godine uvršten u MOST Music program. To je projekat podržan od strane Kreativne Evrope sa ciljem da balkansku muziku približi World Music sceni. Naš festival je prepoznat kao jedan od 20 festivala Evrope sa najvećim potencijalom. Ovaj program ima za cilj umrežavanje festivala sa velikim evropskim festivalima u smislu razmene iskustava i profesionalne saradnje.


Organizatori se hvale i činjenicom da su jedan od rijetkih festivala koji je 2021. godine uspeo da realizuje fantastičan program uprkos svim problemima uzrokovanih pandemijom.

“Novi Pazar je multikulturalna sredina sa izrazito bogatim kulturno-istorijskim naslijeđem u kome više od polovine stanovništva ima manje od 35 godina što taj rad čini najmlađim gradom u Evropi – tako da ne čudi da naš festival ima fantastičan odziv prvenstveno mladih ali i publike druge starosne dobi iz cijelog regiona”, navodi se na sajtu festivala.

World Music Fest Zeman se održava u okviru dvomjesečne manifestacije “Kulturno ljeto”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i omladine Srbije, Grada Novog Pazara i Kulturnog centra Novi Pazar.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: