27 Aprila, 2024
Aktuelno Kolumna Novi Pazar Sport

Sport u Novom Pazaru: Od realnosti do izbora

Sport u Novom Pazaru piše tešku stranicu historije, a nekadašnji nivo kolektivnih sportova na stari kolosjek više ne mogu da vrate ni agresivne političke kampanje, a ni svi politički prvaci koji su zaslužni za sunovrat najvećih ambasadora glavnog grada Sandžaka.

Fudbalski klub Novi Pazar je u poslednjih 12 godina služio vladajućoj garnituri kao glasačka mašina koju su uvijek pred izbore pokretali, podizali na nivo nacionalnog blaga, a završetkom izbora bi tu istu mašinu praznili i ostavljali na milost i nemilost svakog iole ozbiljnijeg kluba da uigrava svoje mlade igrače protiv njih, a usput im i napuni mrežu.

Već slijedeće sezone će, kako sada stvari stoje, ovaj klub biti zrozan rang niže i vojevaće bitke po varošicama i selima Srbije, dok će mnogobrojna “pojačanja” otići kući punih džepova, a gradska kasa biti praznija za još nekoliko miliona dinara zahvaljujući onima koji selektirali ta ista pojačanja da nas obraduju ispadanjem iz lige…do nekih sledećih izbora.

Teren FK Jošanice u Novopazarskoj banji

Jošanica, klub prema kojem pazarci gaje posebna osećanja i koji je nemilosti svog “starijeg brata”, igra četvrtu ligu, a pored nje  u petom rangu takmičenja su još Ras i Novi Pazar 1928 koji drži fenjer u Raškoj okružnoj ligi.

Drugi sandžački ponos, odbojkaški klub Novi Pazar je samo prije 4 godine osvojio Kup Srbije i igrao medjunarodne utakmice, a danas se sa par veterana i golobradih mladića bori za goli život u drugom rangu takmičenja.

Plavi odbojkaši, od Evrope do drugog ranga takmičenja

Nisu tako daleka sjećanja od velikih obećanja da će ovaj klub biti standardni član elitnog takmičenja, a da će se evropske utakmica biti deo takmičarskog kalendara svake naredne sezone…ali, realnost u 2022. godini je malo drugačija i ogleda su u  Starčevu, Gradištu, Topoli i još nekoliko, nazovi, odbojkaških centara.

Najgore, ali sa najviše poštovanja, prošao je Rukometni klub Novi Pazar koji je platio ceh, doduše svojom voljom, višegodišnjeg ponižavanja svih sportista iz Sandžaka. Klub je odustao od daljeg takmičenja zbog fašističkih parola, genocidnih poruka i prijetećih skandiranja.

Poruke koje nisu željeli više da trpe u RK Novi Pazar

Sandžačke i pazarske patriote su ovo sa oduševljenjem dočekale i podržale ovaj prkos jednog sandžačkog kluba koji je smogao snage da kaže – dosta je, obraz nema cijenu, napuštamo ligu i kraj…samo je šteta što taj kraj nije bio i početak za ostale da stanu na branik vjere i svog naroda, već su prećutno prešli toga kao da ih se to ne tiče.

Dok košarkaši Novog Pazara važe za jednu od ekipa koja može biti stabilan član elite, ali bez dovoljno igračkog potencijala koji može donijeti prevagu u borbi za neka veća dostignuća, ostaje žal što je samo prije dvije godine bio učesnik ABA 2 lige, ali samo jedne sezone.

Detalj sa jedne od utakmica OKK Novi Pazar

Velika dugovanja bivšim igračima i finansijske kazne, kao i poremećeni medjuljudski odnosi izmedju igrača i trenera, koji su imali i fazu kulminacije sa jednim od pojačanja prije 4 mjeseca, ostavili su ovaj klub uglavnom u digovanjima koja su pala na pleća nekoliko privrednika koji ovaj klub i održavaju u životu.

Futsaleri imaju rezultate vredne pohvala

Od ostalih kolektiva KMF Novi Pazar nastao je entuzijazmom zaljubljenika u mali fudbal, koji su organizovali klub i finansijski ga podupiru, dok od nadležnog sportskog saveza dobijaju simboličnu sumu novca za takmičenje u Prvoj futsal ligi Srbije.

Ženski kolektivni sport je priča za sebe, jer osim odbojkaškog kluba Novi Pazar koji igra drugu ligu “Zapad” i Volej stars juniora koji je već overio vizu za ispadanje iz ove lige, nema puno drugih koji bi okupljali ženski dio populacije.

Od skoro je formiran rukometni klub za žene, koji je još u “povoju”, dok je 2017. godine ugašen ženski košarkaški klub Novi Pazar zbog nebrige sportskog saveza Grada.

ŽRK Novi Pazar sa trenerom Mahmutovićem, foto:rtvnp

Već na početku ove godine ugašen je još kolektiv, Kajak klub “Stari grad”, koji je pored velikog broja takmičara i osvojenih medalja na domaćoj i medjunarodnoj sceni, ipak, za grad mladih nije bio toliko važan da mu daju bar samo jedan posto od budžeta koliko daju svom ljubimcu, fudbalskom klubu.

Kajak je u Pazaru ostao bez podrške grada, foto:KK Stari grad

I na kraju, kad se pogleda stanje na sportsko-finansijskoj mapi grada, opet sve počinje i završava sa fudbalskim klubom zbog koga drugi sportovi mogu, a i ne moraju da postoje.

 

Foto:FK Novi Pazar, Rk Novi Pazar, rtv Novi Pazar, Okk Novi Pazar, Kmf Novi Pazar, FK Jošanica, Snews

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: