28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Odobreni programi stručnog usavršavanja za nastavu na bosanskom jeziku

Zavod za unaprjeđenje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije (ZUOV) dao je odobrenje na tri programa stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika za naredne tri školske godine iz oblasti bošnjačke književnosti i pravopisne norme bosanskoga jezika, saopštilo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Kako ističu, programi stručnog usavršavanja nastavnika u nastavi na bosanskom jeziku objavljeni su na sajtu Zavoda na listi obrazovanje i vaspitanje na jezicima manjinskih naroda, a realizovati će ih tim Centar za unapređenje obrazovanja i odgoja na bosanskom jeziku „Isa-beg Ishaković“.

Predavači su eminentni profesori iz Mostara, Beograda, Sarajeva i Novog Pazara.

Bošnjačko nacionalno vijeće uspostavilo je ustanovu Centar „Isa-beg Ishaković“ u cilju obezbjeđivanja i unapređenja prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji na obrazovanje na maternjem jeziku, naglašavaju u saopštenju.

Radi ostvarivanja svojih ciljeva, podsjećaju, Centar vrši stručno usavršavanje i osposobljavanje zaposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama u kojima se održava nastava na bosanskom jeziku, te donosi program stalnog stručnog usavršavanja koji se ostvaruje izvođenjem obuke.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: