24 Aprila, 2024
Izjava dana

Akademik Abdulah Sidran

Foto: SNews, arhiv

Bosanskohercegovački akademik i književnik Abdulah Sidran je u razgovoru za Patriu, 10. marta 2021. godine, poručio da sujete pojedinaca, ili njihova opravdana i neopravdana nezadovoljstva ne smiju postati sredstvo koje će neprijatelji BiH i njene državnosti koristiti za opravdanje destruktivnih politika kojima se žele devalvirati svi atributi i institucije države. U tom kontekstu Sidran smatra kako bi svakom pismenom čovjeku trebalo biti jasno da rat protiv BiH nikada nije prestao, promijenila su se sredstva ratovanja i bojno polje i da je jedna od meta već duže vrijeme nesumnjivo Akademija nauka i umjetnosti BiH čije razbijanje opravdava potpuno etničko separiranje naroda.

“Sve je izraženiji problem intelektualaca koji bi po svaku cijenu da se akademicima zovu. U tu svrhu osnivaju udruženja građana kao Akademije nauka koje nisu ništa drugo do vjetar u leđa onima koji kontinuirano rade na razgradnji državnosti BiH. Jedna od njih je svakako BANU čiji izvori sežu u susjednu Srbiju, a koja se nikada nije razvila dalje od ‘kukavičjeg jajeta’ podmetnutog Bošnjacima. Njeno postojanje sugerisalo je ambicije razvoja bošnjačkog separatizma, bez čega na snazi gubi argumentacija postojanja Akademije nauka i umjetnosti RS-a i Hrvatske akademije nauka i umjetnosti u BiH”, izjavio je Sidran.

On je naglasio da je imao kontakte s inicijatorima osnivanja obje akademije, da su njegovi prijatelji koji su krenuli da rade zajedno, ali su se razišli, te da je “u ponudi bila i pristojna cifra za funkciju sekretara, ali moje moralno osjećanje je nalagalo da ne ulazim u takve projekte”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: