19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak

Ašćerić: Prostorni plan Srbije na štetu Sandžaka

Portparol nopazarskog ogranka SDA Sandžaka Emir Ašćerić je, predstavljajući prigovore na Nacrt prostornog plana Republike Srbije od 2021. do 2035. godine, koji su podneseni tijekom javnog uvida u nacrt, ocjenio da ovaj plan dijeli i degradira Sandžak.

Ašćerić je predstavio značaj ovog dokumenta u planskom sistemu Srbije, ističući da je to najviši planski dokument Republike koji određuje pravce razvoja u narednih 15 godina.

“Prostorni plan Republike Srbije, kao krovni dokument prostornog planiranja, određuje strateška opredjeljenja u svim oblastima od značaja za razvoj države, od rudarstva do turizma”, kazao je Ašćerić i dodao da su uočene nepravilnosti.

Kako je rekao, u nedostatku jasno postavljenih razvojnih prioriteta, neprihvatljivo je da se Prostorni plan temelji na podacima i dokumentima koji su istekli ili jednostavno ne postoje.

Ašćerić je naglasio primjedbe koje se odnose na Novi Pazar, koji ovaj Prostorni plan vidi u četvrtoj kategoriji urbanih područja, odnosno kao grad s manje od 100 000 stanovnika.

 

Mape iz Nacrta prostornog plana Republike Srbije od 2021. do 2035. godine (www.mgsi.gov.rs)

Također, glasnogovornik ove stranke je kazao da ovaj plan ne predviđa ulaganje u infrastrukturu u sljedećih 15 godina kada je promet u pitanju, pa u tom razdoblju ne očekujemo, kako je poručio, izgradnju nove autoceste ili autoceste oko Novog Pazara, kao ni izgradnju zračne luke.

“Energija je samo u Novom Pazaru potpuno zanemarena. Izgradnja većih trafostanica i dalekovoda nije predviđena, što znači da u sljedećih 15 godina nećemo imati bolju električnu energiju od sadašnje “,

Na konfererenciji je zaključeno da ovakav plan dijeli Sandžak, te da će se općine Sjenica, Prijepolje, Priboj i Nova Varoš uključiti u regiju Zlatibor i Moravica, što je nastavak degradacije sandžačke regije.

“Ovaj prostorni plan za nas je vrlo neprihvatljiv i predstavlja apsolutnu sistemsku degradaciju Novog Pazara i Sandžaka u sljedećih 15 godina. Stoga pozivamo sve građane, aktere društvenog i političkog života Sandžaka da dignu svoj glas protiv usvajanja takvih strateških pravaca djelovanja, podnesu prigovore na ovaj Nacrt prostornog plana i ne dopuste daljnje uništavanje naše budućnosti “, poručio je Asceric.

Javnost je upoznata i sa zahtjevom koji su odbornici ove stranke uputili izvršnoj vlasti Grada Novog Pazara “da podnese izvještaj o onome što su kao lokalna samouprava podnijeli u ime svih građana kao komentare tijekom Javnog uvida u Nacrtu Prostornog plana”, ali da je skupštinska većina odbila raspravljati o njemu.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: