Aktuelno Društvo Novi Pazar

Biševac: Poštujemo jedni druge, uvažavamo različitosti i čuvamo zajednične odnose

Gradonačelnik Nihat Biševac i zamenik gradonačelnika Igor Novović sa saradnicima obišli su danas pravoslavno groblje u naslju Šestovo gdje je nekoliko nadgrobnih spomenika porušeno i oštećeno.

“Novi Pazar je grad gdje vijekovima zajedno žive Srbi i Bošnaci, gradeći suživot. Naučili smo od naših očeva i djedova, koji su vijekovima živeli zajedno, da poštujemo jedni druge, uvažavamo različitosti i čuvamo zajednične odnose. Tako treba da bude i u budućnosti”, objavljeno je na oficijalnoj  stranici gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca.

Oni su, kako je saopšteno iz Gradske uprave Novog Pazara, tom prilikom razgovarali sa sveštenicima protojerejom stavroforom Tomislavom Milenkovićem, starešinom Petrove crkve i protojerejom Slobodanom Đorićem, starešinom crkve Sveti Nikola, koji su izrazili žaljenje zbog ovog nemilog događaja, ali i nadu da će nadležni organi što pre rasvetliti ovaj slučaj i počinioce kazniti.

“Iako se još uvek ne zna kako je tačno došlo do skrnavljenja spomenika, pretpostavlja se da je u pitanju ljudski faktor jer se na spomenicima vide tragovi blatnjave obuće, što ukazuje na to da je neko namerno rušio spomenike. Istraga, koja je još uvek u toku, pokazaće o čemu se radi”, navode u saopštenju.

Podsjeća se da su vjernici su u petak primjetili da su spomenci oštećeni i porušeni, te obavjestili policiju koja je odmah izašla na lice mesta i izvršila uviđaj.

Predočava se da ni na muslimanskim, a ni pravoslavnim grobljima u Novom Pazaru, nadgrobni spomenici uglavnom nisu na meti vandala.

Jedan od posljednjih nemilih događaja ovog tipa desio se prije šest godina i to na mezarju “Gazilaru” kada je oštećeno 34 spomenika-nišana a tome su učestvovala dva muškarca iz Tutina koji su, brzom reakcijom policije otkriveni i kažnjeni za počinjeno djelo.

Obnavljanje oštećenih spomen obilježja tada je pomogla Gradska uprava.

Gradska uprava će finansirati obnovu spomenika i na Šestovi i pomoći porodicama koje su pretrpjele navedenu štetu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: