Društvo Globus Nauka i tehnologija Zanimljivosti

“CORONA” bio prvi uspješni američki špijunski satelit

Danas, kada je riječ korona aktuelna zbog pandemije u cijelom svijetu, u ovdašnjoj javnosti manje je poznato, da je naziva “CORONA” bio program i prvi uspješni američki satelit za fotografsko izviđanje koji je oformio zbirku obavještajnih podataka CIA-e.

“Kada je predstavljen 1960-ih on je napravio revolucionirao prikupljanje obavještajnih podataka. Prva misija kompanije CORONA u avgustu 1960. pružila je više fotografskog prikaza Sovjetskog Saveza od svih prethodnih avionskih misija U-2”, objavila je CIA na svoj sajtu u odeljku muzejskih artefekata.

Kako je navedeno satelitski snimci su korišteni su u razne analitičke svrhe – od procjene snage sovjetske vojske do procjene veličine njihove proizvodnje žitarica.
“CORONA i njeni nasljednici omogućili su sovjetsko-američke sporazume o kontroli strateškog naoružanja”, navodi CIA koje muzejske artefkte svake semice objavljuje i na društvenim mrežama.

CORONA film, foto: CIA Museum

Na objavljenim fotografijama je prikazan tada korišćeni film za snimanje (7,4 cm x 15 cm, u kućištu 8,1 cm x 16,5 cm).

Kutija CORONA fima od 28. juna 1968. godine sa oznakom “Top Secret”

Film je iz satelita morao biti spušten padobranom na zemlju i presretnut u zraku iznad Tihog okeana. Prvo uspješno preuzimanje filma iz svemira desilo se 18. avgusta 1960. godine.

Izvor i foto: Central Intelligence Agency (CIA) Museum, facebook.com/Central.Intelligence.Agency/photos/a.861337030547971/4788567161158252

Povezane vijesti

%d bloggers like this: