20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Cvijet Srebrenice na Dan sjećanja na genocid

Na gradskom šetalištu u Novom Pazaru danas je, u okviru obilježavanja 11. jula – Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, prolaznicima dijeljen cvijet Srebrenice.

U okviru aktivnosti koje ovim povodom organiziralo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) građani su na štandu dobijali i informativni flajer uz cvijet Srebrenice u kojem su osnovne informacije o zločinima u Srebrenici, aktivnostima Vijeća u podsjećanju na 11. juli i izjave značajnih ličnosti o Srebrenici.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić poručila je da se genocid u Srebrenici ne smije nikada zaboraviti i da se samo tako zajedničkim snagama može raditi na izgradnji sigurne budućnosti za Sandžak.

“Srebrenica je naša vječna rana, ne samo Bošnjaka Sandžaka i Bosne i Hercegovine već rana cijele Evrope. Mi ćemo podsjećati na sve zločine koji su izvršeni u Srebrenici i zločine koji su izvršeni nad Bošnjacima kroz historiju ne da bismo mrzeli već zapravo da bismo nove generacije podučili da nam se to više nikada ne desi. Zločini izvršeni nad Bošnjacima treba da su nam lekcija da zločini nikada nikome nisu ništa dobro donijeli niti žrtvama niti počiniocima”, kazala je ona i pozvala sve građane Sandžaka da, naučeni da su se zločini negativno odrazili na sve, zajedno grade budućnost i demokratsko društvo.

Istakla je i da su Bošnjaci civilizovan evropski narod, koji se ponosi svojom historijom i “nikada nikom nisu učinili zlo niti ikada izvršili zločin, ne što nisu hrabri, već zato što su civilizovan evropski narod i što znaju da su zločini donijeli loše ne samo za one koji su pretpjeli već i za one koji su zločin činili“, kazala je predsjednica.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća je danas u Potočarima gdje se obilježava 27. godišnjica od zločina, a Vijeće je 9. jula u Novom Pazaru organizovalo i izložbu ilustracija „Podsjećanje“ autora Admira Delića, kojima su prikazana stradanja u Srebrenici.

U neposrednoj blizin štanda sa kojeg je dijeljen cvijet Srebrenice bez pojašnjenja i povoda parkirano je teretno vozilo sa korpom, novopazarskih registarskih oznaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: