26 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika

Đukanović potpisao Zakon o slobodi vjeroispovjesti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je Ukaze o proglašenju zakona koje je Skupština Crne Gore ponovo usvojila 20. januara, a među njima i Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

Đukanović je na svom tviter profilu objasio pravnu proceduru oko donošenja spornog zakona i razloge njegovog potpisivanja, prenose podgoričke “Vijesti”.

„Dileme koje sam imao i zbog kojih sam ih vratio Skupštini na ponovno odlučivanje su ostale. S obzirom na jasnu Ustavnu normu iz člana 94 stav 2 koja glasi: „Predsednik Crne Gore dužan je da proglasi ponovno izglasani zakon“, nema prostora za drugačije ustavno postupanje Predsednika države”, naveo je Đukanović na Tviteru.

On je u svojoj objavi izrazio nadu da su se nakon potpisivanja zakona i njihovog objavljivanja u Službenom listu, čime oni tek postaju deo pravnog sistema Crne Gore, stvoriti uslovi za pokretanje procedure od strane bilo kojeg subjekta u društvu za ocjenu njihove ustavnosti, prenose “Vijesti”.

Kazao je kako vjeruje da će Ustavni sud dati odgovor na to pitanje na nezavistan i profesionalan način.

Skupština Crne Gore je na sjednici 20. januara ponovo usvojila izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovjesti, glasovima 41 prisutnog poslanika vlasti, zaključuje se u tekstu podgoričkog lista.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: