Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar

DUNP: Prisustvo i opstanak univerziteta ne može biti upitno

Državni univerzitet u Novom Pazaru (DUNP) saopštio je da će i ove godine upisivati studente isključivo na akreditovane studijske programe osnovnih, integrisanih i strukovnih studija,te da ranije upisani studenti na studijskim programima koj nisu ponovo akreditovani, nemaju razloga za zabrinutost.

Rektorski kolegijum Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) je saopštio da su spekulacije da je ugrožen opstanak ove visokoškolske ustanove proizvoljne jer akreditaciju u ovom momentu imaju studijski programi: vaspitač u predškolskim ustanovama, engleski jezik i književnost, matematika, hemija i biologija, kao i softvresko inženjerstvo, arhitektura i građevinarstvo.

Također, kako dodaju, akreditovani su studijski programi: farmacija, rehabilitacija, sport i fizičko vaspitanje i zdravstvena njega.

Navode da je akreditacija studijskog programa psihologija u završnoj fazi i očekuje se da će proces biti pozitivno završen.

“Studenti, ranije upisani na studijske programe, koji nisu dobili novu akreditaciju, nemaju razloga za zabrinutost, jer oni bez ikakvih prepreka mogu da završe studije po starom programu”, stoji u saopštenju.

-Pogledajte na šta se sveo Državni univerzitet u Novom Pazaru

Predavač na Departmanu za pravne nauke Prof. Dr. Senad Ganić je prethodno, u obraćanju javnosti preko društveih mreža, predočo da od 19 studijskih programa odnosno fakulteta koji su se upisivali 2022. godine, došli smo do 12, a od tih 12 jedan, a to je psihologija je označen sa zvjezdicom, dakle nije sigurno da će dobiti akreditaciju.

Znači, od 2022, tj. otkako je na čelu DUNP-a aktuelna rektorka zajedno sa njenim timom, dakle za manje od dvije godine, ostali smo bez 7 fakulteta i to bez prava, ekonomije, srpskog, računarske tehnike, poslovne informatike, prehrambene tehnologije, moguće i bez psihologije.
Iako upisuju studente, čuli ste od kolege doc. dr Mikija Milanovića u kakvom su stanju građevina i arhitektura. Ovo je strašno. Ovo je uništavanje Univerziteta. Ovo je neoprostivo, a šteta za ovaj narod nemjerljiva.Ne šutite i ne zatvarajte oči na ovaj masakr.

Sa DUNP-a pojašnjavaju da, što se agronomije i prehrambene tehnologije tiče, reakreditacije nije bilo jer je posljednjih godina interesovanje za upis bilo zanemarivo. Tako je prošle školske godine na prehrambenoj tehnologiji bilo upisano samo dvoje, a na agronomiji ni jedan student, u odnosu na broj odobrenih mjesta ( po 30 za svaki studijski program).

“Umjesto računarske tehnike akreditovan je kao atraktivniji i moderniji studijski program softversko inženjerstvo i budući da je isto izlazno zvanje, svi koji žele da se školuju za tu struku, neće biti uskraćeni. Državni univerzitet neće ugasiti ni jedan studijski program i nastojaće da akredituje i prava, ekonomiju i srpsku književnost i jezik. Svi konkursi za nastavnike koji nedostaju su više puta raspisivani i ponovo su sada raspisani za sve naučne oblasti, tako da od realizacije tih konkursa i angažovanja nastavnika na pripremi dokumentacije za akreditaciju, zavisi završetak tog posla”, naglašavaju sa DUNP-a .

Napominju, što je i pojava na drugim visokoškolskim ustanovama u Srbiji, da na Državnom univerzitetu u prošloj godini nisu iskorišćena sva budžetska mesta i da je oko 30 odsto ostalo slobodno, a na samofinansiranju oko 20 procenata. Stoga, priliku za besplatno školovanje imaće veći broj brucoša.

Ukazuju i da, što se tiče visine školarina, one su najniže u odnosu na sve visokoškolske ustanove u Srbiji.

“Prisustvo i opstanak Državnog univerziteta u Novom Pazaru, osnovanog od strane Vlade Republike Srbije, nikako ne mogu da budu upitni jer je od izuzetno velike važnosti i zadatak mu je da učini dostupnim visoko obrazovanje svima koji to žele.Državni univerzitet u Novom Pazaru je obrazovno i naučno središte društva zasnovanog na znanju u jugozapadnoj Srbiji, koje kroz kvalitetno obrazovanje mladih doprinosi održivom razvoju i ekonomskom prosperitetu regiona, kao i većoj zaposlenosti stanovništva. Zadatak zaposlenih na Državnom univerzitetu je da kroz svoju nastavno-naučnu i društvenu aktivnost održavaju i unapređuju ugled, kvalitet i integritet univerziteta”, poručio je Rektorski kolegijum Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP).

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: