25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH)

Danas se obilježava 29. godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i 16 godina od formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Armija RBiH formirana je 15. aprila 1992. godine i bila je zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene države Republike Bosne i Hercegovine.

Armija RBiH bila je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH) i dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH), a brojala je više od dvjesto hiljada vojnika.

Formirana je od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Petnaesti april je jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Kasnije su zajedno sa Hrvatskim vijećem obrane (HVO) prerasle u Vojsku Federacije BiH, a potom, nakon 2005. godine, postale dio Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Tekovine Armije RBiH baštini 2. pješadijski (rendžerski) puk OSBiH. Prisutan je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine prilikom obilježavanja značajnih datuma Armije RBiH, kroz saradnju sa civilnim strukturama, boračkim asocijacijama, kroz ustupanje resursa i ostalim aktivnostima, čime su postali najvažniji faktor u njegovanju identiteta Armije RBiH.

– Džaferović: Bez Armije BiH ne bi bilo Bosne i Heregovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je čestitku povodom Dana Armije Republike BiH.

“Da nije bilo Armije RBiH danas ne bi bilo ni BiH. Tokom tri i po godine, koliko je trebalo tromim mehanizmima međunarodne zajednice da se pokrenu i stanu u zaštitu međunarodnog prava, Armija Republike BiH je bila jedini garant opstanka države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda pred opasnostima agresije i genocida”, istakao je.

Džaferović naglašava da Armija RBiH spada među najčasnije vojske u historiji, jer je to bila vojska koja je izvirala iz prava na samoodbranu, kao fundamentalnog ljudskog prava.

Izvor: BRT, SAFF

Povezane vijesti

%d bloggers like this: