19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Sjenica Vremeplov

Godišnjica Sjeničke konferencije

Na današni dan prije 104 godine, 13, avgusta 1917. godine, u Sjenici je počela konferencija na kojoj je donešena Sjenička rezolucija. Rezolucija je dokument kojim je od tadašnjih vlasti zahtijevano rješenje pitanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.

Konferenciji, održanoj u glavnoj sjeničkoj džamiji Sultan Valide, prisustvovali su predstavnici svih tadašnjih općina – gradonačelnici Sjenice, Novog Pazara, Tutina, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja, Pljevalja, Bijelog Polja (tadašnjeg Akova), Berana, Rožaja i Budimlja, kao i izabrani delegati – ukupno 25 učesnika konferencije.

Na Konferenciji u Sjenici je jednoglasno donijeta rezolucija kojom se traži da se Sandžak, kako onaj koji je ušao u sastav Crne Gore tako i onaj u sastavu Srbije, pripoji Bosni i Hercegovini, pošto “historijom i jezikom pripada istoj a ne Crnoj Gori“. U slučaju da zahtjev ne bude ispunjen, zatražena je autonomija Sandžaka.
Ukoliko ne bude moguća realizacija ni prve ni druge pravne organizacije Sadnžaka, Bošnjaci nisu vidjeli drugi način za spas svoje egzistencije osim iseljenja u Tursku, pod zaštitom Monarhije, kako je navedeno u rezoluciji.

Integralni tekst Sjeničke rezolucije, koji je usvojen jednoglasno na konferenciji, upućen je vojnim generalnim guvermanima za Srbiju i Crnu Goru, Beograd i Cetinje, kao i Zemaljskoj vladi u Sarajevu.

Foto: arhiv, Damir Gruda

Učesnici „Sjeničke konferencije“ 1917. godine bili su: Mehmed Izet Paša Bajrović, gradonačelnik Pljevalja (2. sa lijeve strane), Riza-beg Muratbegović, gradonačelnik Novog Pazara (5. sa lijeve strane), Murat-beg Hašimbegović, gradonačelnik Prijepolja, Sulejman ef. Šećeragić, gradonačelnik Nove Varoši, Hilmi-beg Kajabegović, gradonačelnik Bijelog Polja, Duljko-aga Rahmusović, gradonačelnik Berana, Iljaz ef. Ćatović, gradonačelnik Rožaja, Husein ef. Hasanbegović, gradonačelnik Priboja, Jusuf-aga Hamzagić, gradonačelnik Tutina, Rušid ef. Spahović, gradonačelnik Sjenice, Osman-aga Dizdarević ex, gradonačelnik Šahovića, Husein ef. Šahman, gradonačelnik Budimlja/ u to vrijeme sandžačka opština.

Značaj Sjeničke konferencije se ogleda u tome što je u njoj jasno i nedvosmisleno izraženo raspoloženje bošnjačkog naroda o pitanju uređenja regije Sandžaka, ali i u pogledu rješavanja pitanja Bošnjaka u tom periodu.

Bošnjaci i danas nastoje sačuvati svoj identitet. Bošnjačko nacionalno vijeće je, povodom obilježavanja sto godina od održavanja „Sjeničke konferencije“, u svom uredu u Novom Pazaru, 19. avgusta 2017. godine, organizovalo dva događaja: održana je Svečana sjednica i Okrugli sto o temi „Sjenička konferencija, 1917–2017“.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: