25 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Politika

Kurz podnio ostavku, optužen za korupciju

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz podnio je ostavku nakon što je početkom prošle sedmice Tužilaštvo sopštilo da su on i još devet osoba pod istragom zbog sumnje u kršenje povjerenja i podmićivanja, što je dovelo do krize u vladajućoj koaliciji Narodne stranke i Zelenih, koja je preuzela vlast u januaru prošle godine, javlja Deutsche Welle.

Kurz i njegovi bliski saradnici optuženi su da su pokušali da obezbijede njegovo napredovanje u hijerarhiji stranke i vlasti uz pomoć namještenih izbora i naklonjenih medijskih izvještaja, što je finansirano državnim novcem.

Kurz je u petak rekao da ne postoji razlog zbog kojeg bi on podnio ostavku na mjesto predsjednika koalicijske vlade, unatoč istrazi zbog korupcije protiv njega i njegove stranke.

Kurz i njegova Austrijska narodna stranka (OeVP) “sposobni su i žele djelovati”, rekao je, dodajući da će učiniti što god je potrebno kako bi osigurao političku stabilnost.

Unutar stranke Zeleni postoje sve veći otpori ostanku u koaliciji s OeVP-om i Kurzom kao kancelarom.

Koalicijski partneri: Nastavak koalicije bit će moguć samo bez Kurza

Austrijski vicekancelar Werner Kogler (Zeleni) sastao se u petak s predstavnicima ostalih parlamentarnih stranaka kako bi razmotrili mogućnosti izlaska iz krize u koju je upala austrijska vlada nakon optužbi za korupciju na teret kancelara Kurza i njegovog OeVP-a.

Nastavak koalicije s OeVP-om bit će moguć samo bez Kurza, u svjetlu teških optužbi za korupciju protiv njega, rekla je ranije u petak čelnica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer.

“Jasno je da takva osoba više nije pogodna za tu funkciju”, dodala je.

Pozadina krize je istraga koju je državno tužilaštvo za državni kriminal pokrenulo protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova OeVP-a. Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je u proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.

Izvor: DW, avaz.ba

Povezane vijesti

%d bloggers like this: