28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar Sandžak

Na DUNP-u po prvi put održan štrajk upozorenja, upućen poziv za dijalog

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) danas je, kako je predočeno, zbog lošeg stanja u toj visokoškolskoj ustanovi održan polusatni štrajk upouzorenja profesora i administrativnih radnika okupljenih u sindikatu “Nezavisnost”.

Okupljanjem u holu zgrade DUNP-a i ispred šrajk su podržali i studenti sa prava, ekonomije, psihologije. Bila je prisutna i policija.

Štrajk je organiziran zbog neslaganja sa načinom upravljanja i oranizacijom rada Unoverziteta od strane aktulenog rektora, posebno zbog gubljenja akreditacije za nekoliko studijskih programa.

Profesor i povjerenik sindikata Dejan Mirčić izrazio je očekivanje da će uskoro započeti dijalog sa upravom Univerziteta kako bi se, uz međusobno uvažanje, započečo sa rješavanjem nagomilanih problema.

“Ne samo što je riječ o Univerziteto nego što je pluaralizam i sloboda mišljenja pravilo, a ne izuzetak. Pokazalo se mnogo puta da su vam veći prijatelji oni koji vas kritikuju od onih koji vas tapšanjem po ramenu uljuljkavaju da je sve dobro. Naš jedini cilj i na tome insistiramo jeste da se poštuju zakoni Republike Srbije i da se konstruktivno pristupi revidiranju i izmjeni spornih odredbi u pravilnicima u Statutu Državnog univerziteta u Novom Pazaru, uz značaj na naše zahtjeve za štrajk. U tom smislu se nadamo da će prava i obaveze početi da važe jednako za sve i da će na našem univerzitetu zavladati akademska atmosfera koju, između ostalog, karakterišu tolerancija i dijalog”, rekao je Mirčić.

Profesor Miroljub Petrovič, koji predaje predmet ljudska prava, pročitao je pismo podrške Granskog sindikata prosvjetnih radnika Srbije “Nezavonos” u kojem se pozdravlja spremnost slobodnih ntelektualaca dignu glas protiv svakog oblika represije i od potpunog urušavanja sačuvaju čast i ugled.

“Štrajk upozorenja na koji ste se opredjelili, kao oblik sindikalne borbe, pokazatelje je da kao pripadnici osvješćene akademske zajednice ne pristajete na opasne metode progona svakog kritičkog glasa i apelujete na svijest i solidarnost javnosti. Vaše zalaganje za zajamčene akademske i sindikalne slobode istovremeno je i važan podsjetnik najvišim institucijama obrazovnog sistema da obrazovne ustaboe ne čine ni zgrade, uionice ni klupe, ni nastavna sredstva, već ljudi”, naveo je Petrović, čitaju pismo podrške.

Profesor na Departmanu pravnih nauka Senad Ganić je istakao da čitavu reakciju akademske zajednice prati i “spin” kojim se pokušava prikazati da je to napad na državu i njene institucije.

Prema njegovim riječima odnos uprave prema zaposlenima je po principu “kadija te tuži, kadija ti sudi” i ono što se traži na DUNP-u ne postoji ni na jednom drugom univerzitetu u ovoj zemlji.

Više pripadnika policije u civilu i uniformama bilo je prisutno tokom polusatnog štrakka upozorenja na DUNP-u, foto: SNEWS

“Mi nemamo ni jedan naučni isntitutu ni časopis. Jeda jedini časopis za društvene nauke koji smo pokrenuli je nakon nekoliko godina ugašen, bez ikakvog obrazloženja. To su sve provjerljive stvari. Da li je “navodno loše stanje na univerzitetu” kada mi imamo četiri departmana društvenih nauka koji nemaju akreditaciju i gdje se postavlja pitanje upisa naredne generacije”. Kontinuiranom opstrukciojom pripreme za akreditaciju i podvalama prema nastavnicima departmana za pravne nauke dovedeni smo u stanje da je veoma upitno da li mi možemo upisati studente ove godine”, istakao je Ganić.

Upitio je apel da “DUNP mora da upiše studente na departmanau za pravne, ekonomske, filolozofske e i filozofske nauke”.

“Apelajumemo na državu, na nastavnike sa drugih univerziteta, da nam pomognu da mi u ovom prelaznom periodu, vanrednom stanju u koje je doveden, osposobimo univerzitet da se bavi onim sa čim treba da se bavi, a u inteersu studenata”, poručio je on.

Predstavnici zaposlenih koji su stupili u štrajk upozorenja su u obraćanju medijima predočili da “instistiraju na dijalog, a ne monolog”, te da već postoji poziv da prisustvuju sjednici Savjeta univerziteta koji bi se mogao protumačiti kao želja za dijalogom.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: