Aktuelno Berane Društvo Regija

Naučna konferencija „Bošnjaci u domovinskim zemljama – izazovi i perspektive“

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore u subotu 1. juna 2024. godine u Novom Pazaru organizuje naučnu regionalnu konferenciju „Bošnjaci u domovinskim zemljama – izazovi i perspektive“ u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem (BNV) u Srbiji.

Na konferenciji će biti predstavljeni radovi Mr. Izete Babačin, dr. Zećira Ramčilovića, dr. Sadika Idrizija, mr. Admira Lisice, Sulje Mustafića, Medina Halilovića i Sanadina Volodera u kojima su analizirani stanje, položaj, izazovi i perspektive Bošnjaka u domovinskim zemljama od Slovenije do Sjeverne Makedonije.

Pored navedenog, organizator će predstaviti i rezultate ankete i upitnika koji su realizovani u sklopu projekta.

Prisutnima će se obratiti Sanadin Voloder, predsjednik URSD, dr. Fuad Baćićanin u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i predstavnici Bošnjaka iz domovinskih zemalja i dijaspore.

Skup je dio projekta kojeg finansira Ministarstvo za izbjeglice i raseljene Federacije BiH, a jedan od ciljeva projekta je definisanje izazova i potreba bošnjačkih zajednica u regiji.

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore (URSD) će po okončanju projekat publikovati Zbornik radova u kojem će pored analize rezultata ankete i upitnika biti navedene smjernice za djelovanje bosanskohercegovačkih institucije u kontekstu specifičnosti Bošnjaka u domovinskim zemljama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: