27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Nobelova nagrada za mir novinarima iz Filipina i Rusije

Nobelovu nagradu za mir 2021. godine biće dodjeljena novinarima,  Mariji Ressa sa Filipina i Dmitriju Muratov iz Rusije, saopštila je danas predstavnica Nobelovog Komiteta, Berit Rosse Andersen.

Ona je dodala da odluku o dedejli nagrade ide novinarima zato što je ove godine stavljena izuzetna važnost slobodi izražaavanja,

“Norveški Nobelov komitet odlučio je dodijeliti Nobelovu nagradu za mir 2021. Mariji Ressi i Dmitriju Muratovu za njihove napore da zaštite slobodu izražavanja, što je preduvjet za demokratiju i trajni mir”, objavio je Nobelov Komitet.

Maria Ressa je filipinska novinarka poznata kao borac za slobodu ovora. Maria se umorno bori protiv zloupotrebe vlasti, ugnjetavanja, ugrozavanja. Trenutno vodi populär sajt “Rappler” koji je nekoliko puta bio u sudskim procesima.

Naime, ona otvoreno piše o nasilinskom obračunu vlasti sa narkoklanovina, gdje je na hiljade ljudi ubijeno od strane policije, bez da su procesuirani.

Dmitrij Muratov je ruski novinar i vlasnik lista “Novaja Gazeta”. Muratov otvoreno piše i brani novinare od nasilničkog državnog aparata.

Postavljanjem fotografija ubijenih novinara često je i sam meta režima. Otvoreno je, između ostalih pisao o smrti poznate novinarke Ane Politikovskeje. Sam je započeo istraživanje o njenoj čudnoj smrti, gdje su nekoliko osoba procesuirane, dvoje je osuđeno na doživotni zatvor, ali sami narucioci nikad nisu otkriveni.

Očekivanja su bila da ovogodišnja Nobelova nagrada za mir ide u ruke istraživača o globalnim klimatskim promjenama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: