25 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika

Novi Pazar: Skupštinska većina odbila da raspravlja o kršenju prava Bošnjaka od strane policije i pravosudnih organa u Novom Pazaru

Skupštinska većin Grada Novog Pazara je na današnjij sjednici odbila da u dnevni red 5. sjednice uvrsti Prijedlog zaključka o kršenju prava Bošnjaka od strane policije i pravosudnih organa u Novom Pazaru, koji je predložila odbornička grupa SDA Sandžaka.

Od ukupno 12 predloženih tačaka od strane Odborničke grupe SDA Sandžaka vladajuća većina nije usvojila ni jednu.

NEZAKONITO POSTUPANJE POLICIJE I KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA BOŠNJAKA (1)

U odbijenom zaključku o kršenju ljudskih prava Bošnjaka od strane policije i pravosudnih organa u
Novom Pazaru, dostavljen redakciji SNews-a, se nanodi da “Skupština grada Novog Pazara konstatuje da policija i pravosudni organi u Novom Pazaru krše ljudska i manjnska prava Bošnjaka garantovana Ustavom i zakonima.

Takođe u tom prijedlogu se konstatuj da Skupština grada Novog Pazara osuđuje neosnovano saslušavanje profesora razredne nastave Adele Melajac te prijetnje i pritiske kojima su, od strane policijskih službenika i tužilaštva, izloženi građani Novog Pazara bošnjačke nacionalnosti Sulejman Gorčevič i Muhedin Murtezić. Skupština grada takođe osuđuje posljednji slučaj policijske brutalnosti kada je pretučenom Mirzi Muriću usled policijske torture odstranjena slezena.

“Skupština grada Novog Pazara smatra da ovakve i slične aktivnosti policije, tužilaštva i drugih državnih organa kao posljedicu mogu imati povećanje stepena nepovjerenja Bošnjaka u državne organe i narušavanje međunacionalnih odnosa u Novom Pazaru. Skupština grada Novog Pazara zahtjeva da policijski službenici i drugi državni službenici koji učestvuju u prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi građani Novog Pazara bošnjačke nacionalnosti ili vrše torturu budu adekvatno sankcionisani i procesuirani”, stoji u tom aktu o kojem su odbornici vladajuće većine u lokalnom parlamentu odbili da raspravljaju.

SDA Sandžaka je ovim prijedlogom zahtjevala da Skupština grada Novog Pazara pozove sve državne organe da shodno članu 14. i 18. Ustava Republike Srbije bezuslovno štite prava i osiguraju posebnu zaštitu Bošnjacima u Novom Pazaru radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti, očuvanja njihovog identiteta i dostojanstva ličnosti.

Kao razlozi za donošenje ovog zaključka ističe se u priejdlogu zaključk da se oni temelje na sve izraženijoj uznemirenosti građana Novog Pazara bošnjačke nacionalnosti i nepovjerenju u policiju i tužilaštvo zbog njihovog odnosa prema Bošnjacima, odnosno da je “saslušavanje ugledne profesorice razredne nastave Adele Melajac, bez saopštavanja po čijem nalogu i u vezi kog krivičnog djela, izazvalo zabrinutost kod Bošnjaka da mogu trpjeti posledice ukoliko žele ostvarivati svoja Ustavom i zakonom garantovana prava. kao i da su se odborničkom klubu SDA Sandžaka obratili Sulejman Gorčević i Muhedin Murtezić sa žalbom da su izloženi prijetnjama, zastrašivanju i pritiscima od policijskih službenika, kao i da tužilaštvo i policija ne preduzimaju radnje, na koje ih zakon obavezuje, a kako bi pomenutim licima obezbijedili sigurnost.

“Slučaj brutalnog premlaćivanja Mirze Murtezića od strane policije prilikom njegovog hapšenja, kada je isti usljed teških povreda zadobijenih tom prilikom operisan na hiruškom odeljenju novopazarske Opšte bolnice, gdje su mu doktori izvadili slezenu, takođe predstavlja jedan od primjera kršenja ljudskih prava građanima bošnjačke nacionalnosti”, ukazano je iz SDA Sandžaka.

Na sjednici se od ukupno 13 tačaka dnevnog reda 11 odnosilo na kadrovske promjene funkcionera Srpske napedne stranke (SNS), među kojima smjena zamjenika gradonačelnika Igora Novovoića i člana Gradskog vijeća Nedžada Plojovića. Svi prijedlozi za smjenu i imenovanje su jednoglasno sa 24, odnosnao 25 glasova “ZA”, usvojeni.

Takođe, odlukom Skupštine Grada Novog Pazara povećna je cijena taksi prevoza.

Sjednica Skupštine je počela učenjem dove i minutom šutnje povodom smrti lidera Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: