27 Aprila, 2024
Zanimljivosti Zdravlje Život

Pas – čovjekov najbolji prijatelj

Od davnina je poznato da čovjek i pas žive zajedno. Jedini razlog je to što su i čovjek i pas društvena bića i trebaju jedan drugom.


Čovjek je pripitomio psa kako bi sebi olakšao preživljavanje, a i psu je trebao čovjek iz istih razloga. Većina vlasnika pasa, psa smatraju još jednim članom porodice, posvećuju im pažnju, vrijeme i ljubav.

Bez obzira što laju, cvile, skaču, vrte se ili jure oko nogu vlasnika oni tako pokazuju da im je potrebna pažnja, a vlasniku svakako izmame osmjeh na licu. Iako smo imali naporan i težak dan, pas to osjeti i na sve moguće načine i po svaku cijenu pokušava da otjera tugu i učini da se osjećamo bolje, zato su oni poznati po tome da odagnaju trenutke brige i tuge.

Možemo imati i druge kućne ljubimce, ali pas je više od kućnog ljubimca, on je naš zaštitnik, čuvar našeg posjeda, spašava ljudske živote i tako se mi pored psa osjećamo sigurno, zaštićeno i bezbjedno.

– Psi kao čuvari zdravlja ljudi

Psi su čuvari našeg zdravlja. Pozmato je da psi produžavaju životni vijek, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, ublažavaju alergijske smetnje kako kod djece tako i kod odraslih. Smanjuju stres i ubažavaju negativne posljedice stresa; psihičko stanje kod psa je puno stabilnije; daje sigurnost i samopouzdanje.

Pas je pun ljubavi i pažnje prema vlasniku, tako i vlasnik bez obzira kakva je osoba postaje kao on. Njegova vjernost prevazilazi sve mjere koje ijedan čovjek može posjedovati. Ali moramo priznati da, pas bolje gleda čovjeka nego čovjek čovjeka, zato i kažemo da je najbolji čovjekov prijatelj, bolji nego bilo koji čovjek.


Pas je taj koji ne napušta svog gospodara ni u dobru ni u zlu, vjeran je i odan. Najveći prijatelj koji ti prvi poželi dobrodošlicu i glavni da odbrani i stane na tvoju stranu je pas.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: