Aktuelno Društvo Novi Pazar

Požar na deponiji Golo brdo

Deponiju Golo brdo je zahvatio požar većeg obima i to područje je prekriveno gustim dimom. Gašenje požara je trajalo tokom noći, javili su građani.

VD direktora JKP “Gradska čistoća” Novi Pazar Faruk Suljović potvrdio je da je gašenje požara u toku.

“Vjetar raspiruje vatru, ali se nadamo da će do kraja dana sva mjesta gdje je otvoreni plamen biti ugašena. Od sutra ujutru počinje zatrpavanje zemljom i mislim da će za par dana sve biti sanirano”, naveo je Suljović u pisanoj izjavi za SNEWS.

Mještani javljaju da je požar saniran danas oko 14 sati i da je u gašenju učestovala vatrogasna služba.

“Ugasili su požar na deponiji, dolazili su iz gradske inspekcije”, rekao je izvor SNEWS-a.

Iz Odjeljenje za zaštitu životne sredine, zdravlje i bezbjednosti na radu Gradske uprave Novog Pazara neformalno je rečeno da nemaju informacija u vezi požara na deoniji Golo brdo, uputivši nas na nadležnu inspekciju.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine u Novom Pazaru Fadil Bajramlić je u telefonskom razgovoru, između ostalog, naveo da on nije nadžežan za tu deponiju već njegove kolege iz gradske inspekcije. Bajramlić nije želio da odgovori na pitanje koje su mjere i radnje preduzete zbog zagađenja vazduha na tom području i našu redakciju uputio na zahtjev za informacije.

Sa pitanjima “Koje mjere i radnje je preduzela inspekcija-Sektor za nadzor i preventivno delovanje u životnoj sredini u vezi požara na deponiji Golo brdo (Novi Pazar) koji je od 23.07. 2023. u većem obimu zahvatio deponiju i izazvao gust dim i zagađenje vazduha na tom području?” i “Koje su obaveze nadležnog republičkog ekološkog inspektora u ovom slučaju?”, SNEWS se sa zahtjevom za izjavu obratio Službi za komunikaciju i saradnju sa medijima Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije.

Deponija Golo brdo nalazi se na hiljadu metara nadmorske visine i udaljena je 25 kilometara od Novog Pazara, građena je na mjestu bogatom vodama i prostoru koji je pošumljavan osamdesetih godina prošlog vijeka.

Kao nedovršena “najsavremenija deponija u Srbiji”, po odluci tadašnjih nosioca vlasti iz redova JUL-a i SPS-a postavljena je u netaknutoj prirodi krajem devedesetih godina u blizini sela Čašič Dolac, Raduhovce, Kominje i Golo brdo. Najavljivana je kao najmodernija u Evropi i bila je predviđena kao regionalna deponija. Izgradnja deponije nikada nije završena, projekat nije ispoštovan i prije vremena je puštena u rad.

Foto: SNEWS, arhiv

Na njoj su učestali požari, a još 2010. godine je urađen projekat za sanaciju. Deponija Golo brdo će, kako je predviđeno projektom, u narednih nekoliko godina bita zatvorena fazno.

Većina mještana iz obližnjih sela je napustila svoje domove, a prema knjizi Petra Ž. Petrovića “Raška”, iz 2010. godine, naselje Golo brdo se u rimskim izvorima spominje još 1316. godine.

Novi Pazaru, Tutin i Raška su u formalnom postupku za otvranje zajedničke deponije na teritoriji opštine Raška, odnosno formiranje Regionalnog centra za upravljanje otpadom koji bi, prena planovima, 2024 godine trebao da počne da se koristi..

“Paralelno sa izgradnjom regionalnog centra, radićemo na zatvaranju postojeće deponije”, izjavila je prošle godine srbijanska ministrica zaštite životne sredine Irena Vujović tokom obilaska nesanitarnu deponije “Golo brdo”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: