4 Decembra, 2023
Aktuelno Crna Gora Društvo

Prvom dionicom auto-puta kroz Crnu Goru u špicu sezone

Direktor Monteputa Milan Ljiljanić kazao je da očekuje da će završna testiranja za bezbjednost na prvoj dionici auto-puta Bar-Boljare biti uskoro završena, te da će u špicu sezone biti pušten saobraćaj.

“Mi dajemo sve od sebe da ta testiranja što prije završimo i da imamo auto-put pušten u saobraćaj za vrijeme ljetnje sezone. Očekujemo da će ta testiranja završiti i da ćemo u špicu sezone imati saobraćaj”, kazao je Miljanić za RTCG.

On je potvdio da su građevinski radovi na auto-putu potpuno su završeni, a ostali su fini radovi na sjevernom dijelu trase koji su do sada čekali zbog vremenskih prilika.

“To su radovi na ozelenjavanju kosina, ostrva i neki fini radovi. A radovi koji se ne vide, a na kojima se intenzivno radi su ispitivanja i testiranje elektro-mašinskih instalacija u tunelima i svih sistema koji se odnose na bezbjednost saobraćaja”, kazao je Ljiljanić.

On objašnjavada se radi na testiranju protivpožarnih sistema i sistema video nadzora i kontrole saobraćaja kompletnog auto-puta.

“Čitav auto-put je pokriven kamerama. Imamo oko 500 kamera čiji se prenos slike i nadzor vrši iz komandnog centra. Ekipe koje će opsluživati auto-put će biti smještene na Pelevom brijegu. Formirali smo svoju vatrogasnu službu koja će imati oko 30 pripadnika”, kazao je Ljiljanić.

On je istakao da je na auto-putu prisutna i policija koja će u probnom periodu početkom sezone vršiti kontrolu na putu.

Podsjetio je da ovaj dio auto-puta kroz Crnu Goru ima 16 tunela od kojih su neki dosta dugački što je malo otežalo radove.

Radovi na izgradnji autoputa Bar – Boljare (169,2 km) zvanično su počeli 11. maja.2015 godine. Izgradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, bilo je planirano da traje četiri godine. Izvođač radova, kineska kompanija CRBC trebala je, prema zvaničnim informacijama, u roku od 48 mjeseci završiti izgradnju ove dionice, dužine 41 kilometar.

Crna Gora je jedina zemlja na Balkanu koja nema autoput. Na autoputu Bar-Boljare je planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta.

Prosječni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim dionicama kreće se od 5,1 do 8,3 hiljade vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20 hiljada vozila.

Autoput Bar-Boljare dio je Koridora 11 koji će Crnu Goru i Srbiju, preko sandžačkih općina Bijelo Polje i Sjenica, povezati sa Evropskom unijom.

Izvor: RTCG, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: