26 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2020. Politika Sandžak Srbija

SDA Sandžaka: Izbore održati najranije 6. septembra 2020. godine

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka predložiila je da se izbori održe najranije 6. septembra do kada bi se moglo očekivati da se ispune zahtjevi koji su juče dostavljeni predsjedniku Srbije i učesnicima prije sastanka o nastavku izbornog procesa.

SDA Sandžaka traži da se preduzete radnje u postupku podnošenja izborne liste do uvođenja vanrednog stanja moraju biti prihvaćene kao pravno valjane i punovažne nakon što se nastavi izborni proces.

“Neophodno ispraviti i neke nezakonite odluke Republičke izborne komisije, a naročito kada je u pitanju imenovanje biračkih odbora u nacionalno mješovitim sredinama što bi se postiglo dosljednom primjenom člana 8. stav 5. Zakona o lokalnim izborima”, saopšteno je iz SDA Sandžaka.

Iz ove bošnjačke partije se, kako se navodi, zahtjeva da se ispravi pogrešna i politički motivisana odluka ministra prosvjete Šarčevića da pogazi izbornu volju zaposlenih u vezi izbora direktora Osnovne škole Avdo Međedović u Novom Pazaru.

“Smatramo da samo uzajamnim uvažavanjem možemo izgraditi povjerenje i sretniju budučnost i da usvajanje iznijetih stavova i predloženih konkretnih mjera je neophodno u cilju održavanja slobodnih, fer i demokratskih izbora”, poručeno je iz SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka nije učestvovala na sastanku predsjednika Srbije Aleksandara Vučića sa predstavnicima stranaka koje učestvuju na izborima, juče u Beogradu, jer je na predhodnom sastanku, kako je ocjeneno, srpski predsjednik na neprihvatljiv način postupio prema predstavniku Stranke, pokazujući neprijateljstvo, čak i prijetnje Bošnjacima Sandžaka.

Srbijanski predsjendik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć, nakon sastanka u Palati Srbije, da će parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji biti održani 21. juna.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: