Aktuelno Društvo Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Tražimo zaštitu prava Bošnjaka

SDA Sandžaka, Ogranak u Novom Pazaru, pozvala je danas državne organe i institucije na lokalnom nivou da poštuju svoja svoje Ustavne obaveze i da bezuslovno zaštite prava Bošnjaka u Novom Pazaru i Sandžaku.

Podsjećajući da su nedavno uputili zahtjev za održavanje sjednice Savjeta za bezbjednost grada Novog Pazara i zatražili da se razmotri postupanje i odgovornost policije i tužilaštva, predsjednik novopazarskog ogranka ove stranke Ahmedin Škrijelj je na press konferenciji naveo da se to odnosi na slučajeve saslušavanja profesora razredne nastave Adele Melajac, potom zastrašivanja i upućivanja prijetnji Sulejmanu Gorčeviću od strane, kako je kazao, policijskog službenika Aleksandra Mijailovića, te neadekvatno postupanje policije i tužilaštva u slučaju Muhedina Murtezića.

Škrijelj je rekao da u slučaju Sulejmana Gorčevića postoje video snimci i fotografije koje potvrđuju da je od strane srpskog policajca i drugih lica izložen prijetnjama i zastrašivanju po nacionalnoj osnovi, uz korišćenje vatrenog oružja, i da je sigurnost njega i njegove porodice ozbiljno ugrožena.

“Slično je i u slučaju Muhedina Murtezića koga policija više od četiri godine konstantno privodi, vrši pretres njegove kuće uz bahato ponašanje, a sve po osnovu navodnih prijava komšije srpske nacionalnosti, a da pritom nikada protiv Murtezića nije podnijeta bilo kakva prijava”, naveo je Škrijelj.

Kako je rekao, SDA Sandžaka je predložila donošenje zaključala o nezakonitom saslušavanje profesora razredne nastave Adele Melajac, jer, smatraju, da takvo postupanje državnih organa predstavlja otvoren pritisak na Bošnjake.

“Predložili smo i zaključak da se osude postupci i pritisci policijskih službenika i tužilaštva u slučajevima Sulejmana Gorčeviča i Muhedina Murtezića, te da se adekvatno sankcionišu”, istakao je Škrijelj i naveo da vladajuća garnitura u Novom Pazaru nije htjela da se o tome raspravlja na sjednici Savjeta za bezbednost.

Izmedju ostalog, poručio je da je težnja ka tome da Bošnjaci budu ravnopravni i žive u slobodnom otvorenom i demokratskom društvu koje je zasnovana na vladavini prava i ravnopravnosti građana i naroda.

“Institucije moraju stati u zaštitu prava Bošnjaka, moraju preduzeti mjere afirmativne akcije kako bi se vratilo povjerenje Bošnjaka u državne organe i očuvala harmonija i dobri međunacionalni odnosi u Novom Pazaru i Sandžaku”, zaključio je Škrijelj.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: