27 Februara, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Stigli udžbenici za prvake, uskoro iz Turske za škole u Sandžaku stižu zaštitne maske i dezinfekciona sredstva

Besplatni udžbenički kompleti za prvake u nastavi na bosanskom jeziku stigli su danas u Glavni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Besplatne udžbenike, 1.670 kompleta, za učenike prvih razredae koji će nastavu pohađati na bosanskom jeziku, donirala je Republika Turska preko agencija TIKA uz saradnji s Bošnjačkim nacionalnim vijećem (BNV). Turska će uskoro za škole u Sandžaku poslati zaštitne maske i dezinfekciona sredstva, najavljeno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Predsjednica BNV dr. Jasmina Curić kazala je da je danas da će udžbenici prvih dana u školi dočekati đake prvake na klupama i da je realizovan još jedan uspješan projekat Bošnjačkog nacionalnog vijeća u saradnji sa Republikom Turskom.

„Radi se o udžbenicima za učenike prvog razreda u nastavi na bosanskom jeziku. Republika Turska je donirala 1670 kompleta za đake prvake. Onako kako smo to obećali, đaci će, već prvog dana škole, imati na svojim klupama komplete udžbenika za prvi razred osnovne škole. Ovom prilikom se zahvaljujem predsjedniku Republike Turske, Recepu Tayyipu Erdoganu, zahvaljujem se narodu Turske i razvojnoj agenciji TIKA”, istkla je Curić.

Ona je dodala da će nastavit sa projektima u oblasti obrazovanja na maternjem jeziku Bošnjaka, Sandžaka, kako je podvukla, prije svega unapređenja kvaliteta nastave i uslova u kojima se izvodi ta nastava.

“U planu je da u sljedećem periodu, našim programima, obuhvatimo i nabavku tehničke opreme za sve nastavnike, a prije svega za sve učitelje koji su u nastavi na bosanskom jeziku. Radimo i na nabavci lektira za nastavu na bosanskom i to radimo u saradnji sa ustanovama iz Bosne i Hercegovine. U našem planu je da sve škole u Sandžaku budu obezbijeđene dezinfekcionim sredstvima i zaštitnim maskama obzirom da su direktori iznijeli zabrinutost da škole početak školske godine dočekuju nespremno. Bošnjačko nacionalno vijeće je u saradnji sa Vijećem Republike Turske za ekonomsku saradnju sa Srbijom te sa predsjednikom Bayramom Akgulom dogovorilo donaciju koja će ovih dana stići svim školama u Sandžaku a sastoji se od dezinfekcionih sredstava i maski koje će prvih dana škole dobro doći đacima“, izjavila je predsjednica BNV-a Jasmina Curić.

Kako je najvaljeno iz BNV-a udžbenički kompleti za prvi razred osnovne škole će tokom sljedeće sedmice biti podijeljeni školama u Sandžaku u kojima se nastavi izvodi na bosanskom jeziku.

Projekat je dio dugogodišnjeg programa Bošnjačkog nacionalnog vijeća usmjerenog na poboljšanje i promovisanje nastave na maternjem jeziku Bošnjaka.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: