Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar Sandžak

Svetionik prikupio sredstva za 415 stipendista iz Sandžaka i regiona

Udruženje Svetionik će ove godine stipendirati 415 učenika i studenata iz Sandžaka i regiona. U okviru projekta “Tvoja stipendija” prikupljeno je preko 19,5 miliona dinara. Stipendije će dobili mladi iz Novog Pazara, Tutina, Raške, Sjenice, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Berana, Pljevalja, Rožaja i Bijelog Polja, učenici i studenti su svih nacionalnosti.

Na svečanosti povodom potpisivanja ugovora sa budućim stipendistima predstavljen je i edukativni program i projekti realizovani u prethodnoj godini.

Mirza Aličković

Predsjednik Svetionika Mirza Aličković je istakao da je veliki broj humanih ljudi, pojedinaca iz cijelog Sandžaka, ali sa područja Srbije i dijaspore, zaslužnih za prikupljanje sredstava za stipendiranje.

 “To su studenti i srednjoškolci iz cijelog regiona. To sus tudenti sa svih smjerova sa fakulteta u cijeloj Srbiji, tako das u oni stipendisti Svetionika. Kriterijumi za stipendranje su uspjen na osnovu školovanja, kao na osnovu materijalnog stanja, kao i to da li su mladi bez jednog ili oba roditelja. Student ii učenici koji su stipendisti Svetionika prolaze i program jačanja ličnih kapaciteta, odnosno kroz jednu vrstu neformalnog obrazovanja gdje se trudimo da jačamo njihove vještine, od akademskog znjama, mentalnog zdravlja i aktivizma u zajednici. To su različite obuke gdje nam je cilj da se oni društveo angažuju, al ii da budu korisni za svoju zajednicu”,  rekao je Aličković.

Budućim stipendistima ova podrška puno znači.

Aldin Ujkanović

 “Meni kao studentu ova stipendija mnogo znači jer olakšava samo školovanje i ove vananstavne aktivnosti pomažu nama studentima da možda odorimo, pronađemo neku motivaciju i samom tim napredujemo u studiranju”, kazao je srudent Aldin Ujkanović, dodavši da u radionice Svetionika poput one mentalnom zdravlju i pisanju CV-a su veoma korisne.

Merisa Muminović

“Mislim da je od velikog značaja, kako za mene kao srednjoškolku tako i za one koji su na fakultetu. Meni je itekako pmogla stipendija kroz školovanje, tako da smatarm da svako ko je u mogućnosti i kome je potrebna stipendija može se obratiti Svetioniku jer oni također pružaju pomoć”, poručila je Merisa Muminović.

Jedan od osnivača udružena Svetionik u Novom Pazaru, sandžački muftija, Muhamed ef. Demirović je u obraćanju stipendistima rekao da je projekat “Tvoja stipendija” jedan od najznačajnijih u ovom gradu i region jer spaja društveno aktivne i u zajednice svjesne ljude, djecu i mlade koji žele da se obrazuju i plemenite i darežljive preduzetnike, svjesne i spremne da ulažu zajedničko bolje sutra.

Muhamed ef. Demirović

 “Postavite sebi visoke ciljeve, nemojte se zadovoljavati da budete prosječni, zacrtjte sebi najveće moguće ciljeve, vjerujte da je moguće ostvariti te ciljeve. Budite ubjeđeni u t ii radite na tome, vidjet ćete kako se ti cljevi, jedan po jedan, postupno, zaista i ostvaruju. Čestitam svima koji su dobili stipendiju, poziam sve one koji nisu investirali da ulože u ovaj projekat kako bi svi ostali koji čekaju, njih 350 dobilo stipendiju”, poručio je muftija Demirović.

Kampanja za dobijanje stipendije traje tokom cijele godine, ove godine je bilo preko 750 prijava. Ako se jave novi donatori proširi se i broj stipendista.

Osim finansijske podrške, stipendisti su imali priliku da budu dio mnogih edukativnih programa, radionica i tribina, bitnih za njihovo napredovanje.

Pored mnogobrojnih donatara projekat Tvoja stipendija su pomogle i Fondacija Insan Yardim  (IHH) iz Turske, Fondaciji Catalyst Balkans i volonteri Svetionika koji su se nesebično borili da kampanja uspije.

Svetionik je sa dodjelom stipendija započeo još 2015. godine.

Foto: Svetionik, Connect TV

Izvor: Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: