23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Prijepolje Sandžak

“Svjetski Dan Kudsa” obilježen u Sandžaku

U Prijepolju je u petak obilježen “Svjetski Dan Kudsa”, skup podrške Palestini sa kojeg je upućen apel da se pomogne muslimanima te zemlje.

Posljednji petak odnosno džuma u mjesecu Ramazanu proglašen je za Svjetski Dan Kudsa (Jerusalema) i obilježava se u muslimanskim zajednicma u svijetu.

Glavni imam Medzlisa Prijepolje Islamske zajednice Sandžaka, dr Nadir Dacić je, podsjetivši da je 7. maj Dan dzamija u Bosni i Hercegovini, od strane Rijaseta IZ-e u BiH proglašen Danom dzamija, kazao da je na taj dan, 1993. godine, u ranim jutarnjim satima, prvo minirana potom potpuno porušena Ferhat pasina dzamija u Banja Luci, poznatija kao Ferhadija.

“U znak podsjećanja na ovu i vise od 600 porusenih dzamija u BiH tokom protekle agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, 7. maj je proglasen za Dan dzamija”, naveo je Dacić.

Orjentalista dr Mensur Zukorlić je, kao dobar poznavalac prilika na Bliskom istoku, koji je i preveo nekoliko knjiga sa arapskog jezika o Palestini, govorio o Danu Kudsa, odnosno patnjama kroz koje Palestinci prolaze već nekoliko decenija i o njihovoj borbi za slobodu.

On je predočio da je u procesu pružanja snažne podrške palestinskoj naciji, imam Homeini posljednji petak u ramazanu proglasio svjetskim danom Kudsa, te je od svih muslimana svijeta, od svih građana naše planete tražio da ovaj petak obilježe u demonstracijama ili drugim manifestacijama u znak podrške palestinskom narodu.

“Ovaj pokret se pretvorio u pokazatelja snažnog protivljenja izraelskom postojanju, njegovim zločinima i torturama nad palestinskom nacijom”, istaao je Zukorlić. skupu

Na skupu je ukazano na sve patnje kroz koje već decenijama prolaze muslimani Palestine, kao i na, kako je rečeno, indiferentnost međunarodne zajednice prema zločinima nad Palestincima.

“U Gazi se krše sva međunarodna pravila, na sceni je najveći zločin na početku 21. stoljeća, u Gazi je prava humanitarna katastrofa sve ja na udaru Cionista i ništa nije pošteđeno”, istaknuto je na Svjetskom Danu Kudsa u Prijepolju.

Prisutnima su podijeljeni po primjerak Kur’ana i knjiga “Palestina, da se nikad ne zaboravi”, autora Hafiz Hisamovića

Ukazano je i na važnost Mesdžidul-Aksaa, kao prvog centra okretanja muslimana u namazu i kao trećeg svetilišta muslimana poslije Mesdžidul-Harema (Kabe) i Poslanikove džamije u Medini.

Upućen je apel da se pomogne muslimanima Palestine na bilo koji način na koji je to moguće uraditi.

Na skupu i zajedničkom iftaru prisustvovali su hafiz Halit Çiftci iz Turske, koji je na sluzbi u Prijepolju i brojne džematlije, građani Prijepolja.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: